Betala 99 kr eller 2550 kr? Alla åtta testbrödrostar kan rosta, men på två kan man bränna sig. Och dyrast är inte bäst!
Brödrostar lär vara den hushållsapparat som oftast köps med ögonen. Inte utan anledning, kanske. Det är nämligen ganska riskfritt. Oavsett pris är det troligt att man får åtminstone en hyfsat bra produkt. Åtminstone om man väljer någon av de åtta brödrostar vi testat. Ingen av dem får underbetyg på själva rostningen.
Den som sällan rostar, eller vill ha en apparat på landet, kan gott välja en enkel billig rost, medan vanerostaren bör ställa större krav på mångsidighet.
Att ge sig hän bland fegvitt, modekulörer och statusmetall kräver sitt ställningstagande. Den som väljer en högblank metall ska veta att den formligen suger åt sig avtryck från frukostfingrar och då lätt ser suddig och kladdig ut.
Varma utsidor är något annat att se upp med. Både den billigaste och den dyraste rosten blir på utsidan varmare än de 50 grader som anses vara acceptabelt. Dualithöljet blir 80 grader. På Julia-rostens långsidor uppmättes hela 130 grader, vilket medför risk för brännskador om det vill sig illa.
Det är ganska lätt att tömma smulfacket på de testade rostarna. Till Julia-rosten behövs dock en mejsel.
Vi valde att testa rostar som klarar 2-3 brödskivor. Hälften av brödrostarna har 1 långt rostfack som rymmer 2-3 skivor, den andra hälften har två fack för varsin skiva.
De brödrostar som har 1 långt fack är mer flexibla för den som brukar rosta bröd som varierar i storlek. Rent generellt är det svårare att rosta grövre osötat bröd än vanligt vitt formbröd.
Gemensamt för de 1-facksrostar vi testat är att de också centrerar brödet mellan rostgallren. Det passar särskilt bra för lite tjockare eller handskurna brödskivor.
Rostapparaterna med två icke centrerande fack passar följaktligen bäst till tunnare maskinskivat bröd.
En inbyggd extra brödhiss lyfter upp mindre brödskivor lite extra högt och minskar risken att bränna fingrarna. De två billigaste apparaterna saknar denna funktion. Bosch-rosten har brödhiss, men det är ändå ganska svårt att få ur de mindre brödskivorna.
Att värma portionsbröd ovanpå brödrosten är möjligt på hälften av de testade rostarna. Siemens och Bosch har inbyggt galler som fälls upp, Krups och Moulinex-rostarnas galler är löstagbart.
Inte alla är så bra på att klara djupfryst bröd. Apparaterna från Bosch, Hugin och Julia blir inte tillräckligt varma för de större frysta brödskivorna och Philips Cucina bränner skivorna i upptiningsläge.
Att ställa in rostningsgraden med reglagen är ganska lätt på alla apparaterna. Dualit-rosten bedömdes ganska svårinställd, delvis beroende på dess timerfunktion.
Test av Brödrostar
Julia KT-200 | ||
Köpt hos | Jula | |
Pris | 99 kr | |
Material | plast+lackerad plåt | |
Rostningsbetyg | Bra (endast på högt läge) | |
Temperatur på hölje | Het 130 grader (långsida), Sval (kortsida) | |
Vikt | 1 kg | |
Sladdlängd | 0,85 m | |
Vinda | ej sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar ej skivor. Bra för färdigskivat. Mindre bra för djupfryst. Nätt storlek. 7 rostlägen. Stoppknapp. | |
Hugin TO-125 | ||
Köpt hos | Coop Forum | |
Pris | 198 kr | |
Material | Plast | |
Rostningsbetyg | Bra (endast på högre läge) | |
Temperatur på hölje | Sval | |
Vikt | 1 kg | |
Sladdlängd | 0,95 m | |
Vinda | sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar ej skivor. Bra för färdigskivat. Mindre bra för större djupfryst. Nätt storlek. 7 rostlägen. Stoppknapp. | |
Philips Cucina HD 2530 | ||
Köpt hos | NK | |
Pris | 359 kr | |
Material | Plast | |
Rostningsbetyg | Mycket bra | |
Temperatur på hölje | Sval | |
Vikt | 1,2 kg | |
Sladdlängd | 1,1 m | |
Vinda | sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar ej skivor. Bra för färdigskivat. Mindre bra för djupfryst. Nätt storlek. 7 rostlägen. Brödhiss. Stoppknapp. Kontrollampa. | |
Moulinex Toastalys CS2 | ||
Köpt hos | John Wall | |
Pris | 399 kr | |
Material | Plast | |
Rostningsbetyg | Bra | |
Temperatur på hölje | Sval | |
Vikt | 1,6 kg | |
Sladdlängd | 1,1 m | |
Vinda | sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar skivorna. Bra till handskuret. Skrymmande. 6 rostlägen. Brödhiss. Stoppknapp. Löst värmegaller för portionsbröd. | |
Bosch Electronic TAT 12 | ||
Köpt hos | El-Giganten | |
Pris | 395 kr | |
Material | Plast | |
Rostningsbetyg | Mycket bra (endast på högsta läge) | |
Temperatur på hölje | Ganska varm, ca 50 grader | |
Vikt | 1,2 kg | |
Sladdlängd | 1 m | |
Vinda | sladdfack | |
Övrigt | Centrerar skivorna. Bra för handskuret. Mindre bra för större djupfryst skiva. Nätt storlek. 6 rostlägen. Brödhiss. Stoppknapp. Fast värmegaller för portionsbröd. | |
Krups Toast Control L 160 | ||
Köpt hos | OnOff | |
Pris | 897 kr | |
Material | Metall | |
Rostningsbetyg | Mycket bra | |
Temperatur på hölje | Ganska varm, ca 45 grader | |
Vikt | 2,2 kg | |
Sladdlängd | 1,15 m | |
Vinda | sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar skivorna. Bra till handskuret. Tung. Skrymmande. Höljet blir lätt kladdigt. 7 rostlägen. Brödhiss. Stoppknapp. Löst värmegaller för portionsbröd. | |
Siemens TT 91100 | ||
Köpt hos | Åhléns | |
Pris | 1290 kr | |
Material | Metall+plast | |
Rostningsbetyg | Bra | |
Temperatur på hölje | Sval | |
Vikt | 2,7 kg | |
Sladdlängd | 1,35 m | |
Vinda | sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar skivorna. Bra till handskuret. Tung. Skrymmande. 6 rostlägen med mellanläge, kontrollampor. Stoppknapp. Fast värmegaller för portionsbröd. | |
Dualit 20149 | ||
Köpt hos | House | |
Pris | 2550 kr | |
Material | Rostfritt stål | |
Rostningsbetyg | Ganska bra | |
Temperatur på hölje | Varm, ca 80 grader | |
Vikt | 3 kg | |
Sladdlängd | 0,9 m | |
Vinda | ej sladdvinda | |
Övrigt | Centrerar ej skivorna. Bra för färdigskivat. Tung. Skrymmande. Stel sladd. Steglös tickande timer 0-4 min, kontrollampa för 1 alt 2 skivor. Brödhiss. |
Fakta / så genomfördes testet
* Varje brödrost är bedömd dels efter hur bra den rostar olika sorters bröd, dels efter hur lätt den är att handskas med.
* Olika sorters bröd användes vid rostningsproverna. Vanligt färdigskivat formbröd prövades i färskt, dagsgammalt och fryst skick. Färdigskivat och grövre sandwichbröd prövades också i färskt, dagsgammalt och fryst skick. Slutligen rostades handskuret franskbröd, både färskt och dagsgammalt.
* Brödrosten förvärmdes enligt bruksanvisning. För att hitta den bästa rostningsgraden testrostades bröd på samtliga värmelägen.
* Eventuella hållare för uppvärmning av portionsbröd prövades också.
* Till sist bedömdes hanterbarheten. Då kontrollerades temperatur på apparathölje och bordsyta vid rostning. Vidare kollades reglage, handtag, vikt, sladdlängd, brödfackens storlek, liksom rengöring och smulfackets åtkomlighet.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.