Stärk immunförsvaret: 10 tips för bättre immunförsvar

Anfall sägs vara bästa försvar. Hypotesen kan överföras också till vår egen kropp; allas vårt livsviktiga immunförsvar är ständigt utsatt för angrepp. Du kan lära dig att själv gå till ”attack” för att stärka ditt försvar.

Normalt så föds vi alla med ett redan välutvecklat immunförsvar. Redan vid fyra månaders ålder i fosterlivet börjar moderns immunanlag överföras till fostret, vilket gör att när barnet väl föds kan det möta världen relativt välrustad. Utan immunförsvar skulle barnet inte klara sig. Immunförsvaret fortsätter sedan att utvecklas under amningen. Hos alla däggdjur, inklusive människan. Är den första tidens bröstmjölk särskilt rik på antikroppar. Den kallas råmjölk (lat. Kolostrum) och har en vattnigare konsistens än modersmjölk i allmänhet. Kolostrum innehåller antikroppar av alla slag. De klär tarmslemhinnan hos den nyfödde och ger ett lokalt skydd mot infektioner i mage och tarmar.

Via moderns blod har barnet fått i sig IgG-antikroppar. Under amningen får barnets i sig andra sorters antikroppar och efter några månader börjar barnets egen immunapparat att producera immunkroppar av olika slag. Det är inte längre beroende av skydd från modern. Så fungerar det normalt, men det är inte alla människor som föds med ett välutvecklat och fungerande immunförsvar. Ett relativt okänt faktum är att det, enligt beräkningar, finns omkring 50 000 svenskar som lider av något som går under benämningen primära immunbristsjukdomar. Dessa beror på att en eller flera faktorer i immunförsvaret saknas helt, alternativt fungerar sämre. Detta får som följd långvariga och täta bakterieinfektioner.

Cirka tio procent av dessa personer har så allvarliga immunbristförsvar att de skulle behöva, och i de fall de är konstaterade får, kontinuerlig behandling med gammaglobulin. Ibland upptäcks sjukdomen redan under uppväxtåldern men det vanligaste är att den utvecklas först i vuxen ålder. Problemet är att eftersom immunförsvaret slår fel får man inte de tydliga signaler och sjukdomstecken som normalt vid infektioner. Personen blir inte så sjuk, får inte speciellt hög feber eller förhöjd sänka, utan blir mest hängig och trött. Detta enligt överläkaren Jonas Johansson, ansvarig för en immunbristenhet, för övrigt en av två specialistmottagningar när det gäller just immunbristsjukdomar. Han berättar också att utan rätt diagnos och behandling kan dessa personer gå omkring och bära på en kronisk lunginflammation eller bihåleinflammation i flera år, utan att veta om det. Under tiden orsakar så småningom bakterierna obotliga vävnadsskador.

Forskarna har hittills hittat ett 80-tal olika primära immunbristsjukdomar. En del av dem mycket allvarliga, men dessbättre sällsynta. Enda chansen till behandling är i de fallen en benmärgstransplantation. Betydligt vanligare är de där de drabbade har mycket litet eller inga alls av de antikroppar som benämns IgA och IgB . Det rör sig om cirka 500 personer i vårt land. Den klarar sig inte länge utan kontinuerlig behandling med gammaglobulin som innehåller de antikroppar som patienten saknar. Majoriteten av de 50 000 har måttliga antikroppsbrister . I vissa lindriga fall kan det räcka med vaccinering. Men även när det gäller lindrigare fall kan det behövas kontinuerlig behandling med gammaglobulin. En del patienter, som har möjligheten, väljer att få den på sjukhuset. Andra sköter själva om sin behandling, så kallad egenvård. I vissa fall kompletteras vården med kortisonsprutor som skydd för slemhinnorna. Slutligen kan konstateras att när de drabbade väl fått rätt diagnos och relevant behandling, så kan de oftast leva ett relativt normalt liv utan större komplikationer.

Stärk immunförsvaret: 10 tips som förbättrar ditt immunförsvar

Du kan själv göra mycket för att ”mota Olle i grind”. Framför allt handlar det om relativt enkla saker. Som både stärker din allmänhälsa och inverkar klart positivt på ditt immunförsvar. Här bjuder vi på ett knippe tips och råd.

  1. Motion. A och O och kommentar är väl nästan överflödig. En halvtimme om dagen. Promenader, en cykeltur, golfrundan, jogging, tennis, simning, eller varför inte stavgång. Raskt, men lugnt tempo. Undvik stress.
  2. Minska stressen. Ökar stressen (det gäller såväl hemmavid som på jobbet) är det viktigt att motverka de felaktiga signaler du ger din kropp. Slappna av, njut av naturen (se ovan), gå på bio. Läs en god bok. Kör gärna med enkla avslappningsövningar.
  3. Sömn. Det heter ju att den bästa huvudkudden är ett rent samvete. Skaffa dig det genom att försöka leva ett nyttigt liv. Slå undan ovidkommande triviala problem. Sov gott!
  4. Livsinställning. Hänger ihop med ovanstående. Framför allt. Tänk positivt. Häng inte upp dig på småsaker och ta i stället vara på alla de små positiva händelser som vi alla ofta råkar ut för varje dag. Carpe diem!
  5. Goda relationer. Både på jobbet och på hemmaplan. Mellan dig och din partner. Ett bra sexliv är till exempel inte fy skam.
  6. Antioxidanter. Minskar benägenheten för infektioner, typ förkylningar. Grönsaker, frukt och fullkornsprodukter bör tillhöra den dagliga kosten.
  7. Mineraler. Finns i mängder av livsmedel som exempelvis råris, havre, bovete, fisk och skaldjur, gröna grönsaker, nötter och bönor. Dess-utom finns en rik flora av preparat, innehållande olika nyttiga mineraler i Naturapoteket och på Apoteket.
  8. Tänk olja. Välj enkelomättade fetter, helst då olivolja av god kvalitet, men även kallpressad rapsolja går bra. Eller fleromättade fetter som finns i grönsaker. Frukt och fisk, exempelvis lax.
  9. Läkande örter. Hittar du i närmsta Naturapotek, på Apoteket och även i välsorterade livsmedelsbutiker. Här några exempel: Enchiachea har stimulerar immunförsvaret och har antiinflammatoriska egenskaper. Ginseng: Ökar ett flertal immunfunktioner. Astralgus: Har visat sig stärka immunförsvaret, inte bara hos normala människor utan även hos dem som har ett nedsatt immunitetssystem. Vitlök och lakrits: Här tvistar de lärde, men tron kan som bekant försätta berg så varför inte också då inverka (positivt) på immunförsvaret.
  10. Alkohol och tobak. Inget roligt utan något tråkigt på slutet. Sprit och tobak kan definitivt påverka immunförsvaret på ett negativt sätt. Härmed varde VARNING utfärdad!
(Som ett litet kuriosum kan vi berätta att undersökning efter undersökning påvisar att ett par glas rödvin till och med kan vara nyttigt. Rödvin innehåller nämligen rikligt med antioxidanter..!)

Lindrande läkemedel

Här följer några exempel på receptfria läkemedel som lindrar när du drabbats av en infektion:

  • Febernedsättande och smärtstillande: Alvedon, Aspirin, Bamyl, Dispril, Ipren, Magnecyl, Panodil, Treo.
  • Avsvällande vid nästäppa och snuva: Nasin, Nasoferm, Nezeril, Zolin.
  • Förebyggande av vitamin-och mineralbrist: Vitaplex comp, Vitaplex mineral, Vitamineral, Vitatonin.

Immunförsvarets uppbyggnad

Det typiska för immunsystemet är samarbetet mellan olika celltyper och molekyler. På så vis uppstår det samhälle som immunsystemet är en maximal effekt av. Runt om i kroppen olika vävnader ligger strategiskt viktiga celltyper väl förankrade och väntar på signaler. Eller spolas cellerna genom särskilda kanaler. På så vis får de celler som behöver samarbeta de bästa chanserna att få kontakt med varandra. Sådana specialiserade vävnader finns i: thymus, mjälte, lymfknutor samt i den lymfocytrika vävnaden i benmärg, tarmslemhinna och halsmandlarna och är oerhört viktiga för att immunförsvaret ska fungera på ett tillfredsställande sätt.

Lämna ett svar