De mindre stabiliserande muskelgrupperna i benen är viktiga för att cykelträning ska vara effektiv. De stationära spinningcyklarna kräver inte balans som på en vanlig cykel vilket innebär att stabilisatorerna utgör grunden för rörelsen.
Spinning
Spinning är en träningsform som utförs i grupp på specifika stationära träningscyklar. Cyklarna har ett större främre vikthjul samt pedaler och styren som liknar en vanlig landsvägscykel. Inställningsmöjligheterna gör att den kan anpassas för många olika kroppstyper. Träningsformen är konditionskrävande och utförs med hjälp av motiverande musik och en instruktör som guidar deltagarna genom passet.
Bukmuskulatur
Under passet med snabba och långsamma sektioner i stående eller sittande samt individuellt anpassat motstånd är bukmuskulaturen viktig för att stabilisera rörelserna. En stark buk bidrar till att hålla överkroppen stilla och koncentrera kraftöverföringen genom benen till pedalerna. Dessutom håller den underkroppen justerad för att undvika knäproblematik.
Överkropp
Genom att händerna vilar mot styret stabiliserar överkroppen sig själv. Armar och axlar hjälper till att höja och sänka höfterna över sadeln i övergångarna i stående cykling. I stående hålls armarna i en statisk position för att stödja den framåtlutande positionen.
En svag bukmuskulatur
En stark bukmuskulatur är nödvändigt för en effektiv cykling. I november 2007 publicerades en studie i Journal of Strength and Conditioning Research som visar på att en uttröttad bukmuskulatur försvagar justeringen i positionen vilket ökar risken för knäproblematik. För att undvika detta bör bukövningar läggas till din träning tre gånger i veckan, exempelvis sit ups, plankan eller stabiliseringsboll.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.