Örtguiden: Hälsosamma örter, kryddor och naturläkemedel

ALOE VERA

Sätter fart på återbildandet av nya celler i kroppen, har bland annat inflammationshämmande egenskaper, stärker immunförsvaret, ökar Ph-värdet i sura magar, lindrar smärtor vid reumatism, eksem och psoriasis, brännskador, insektsbett och torr hud.

ALRUNA

Är släkt med familjen potatisväxter, och det är roten som används. Den verkar mot hösnuva, hosta och astma.
Varning: Växten är mycket giftig och får bara användas av experter.

ANIS

Anis tillhör en av våra allra äldsta medicinalväxter och var känd redan i det tidiga Egypten. Anis befrämjar matsmältningen och har en lugnande effekt på nervösa störningar i mage och tarm. Anis är slemlösande vi förkylning (1 tsk stötta, torkade frön + 2,5 dl vatten. Tillagas som thé, låt dra i 10 min.). Används mot väderspänning (tillsammans med kummin och fänkål). Kan även anvädas mot myggbett, kikhosta och magsyrabildning.

BASILIKA

Förr i världen ordinerades basilika mot hysteri, dag används den mest som krydda i matlagningen. Den är aptitstimulerande, främjar matsmältningen, aromatisk, uppiggande, hämmar inflammationer och kramper, den är även kramplösande och lugnande och verkar dämpande på hudirritationer.

BOCKHORNSKLÖVER

Är antiinflammatorisk och laxerande. Mot bihåleinflammation: Låt 1 tsk bockhornsklöver sjuda i en kopp uppkokt vatten. Sila. Drick efter sju minuter.

BRÄNNÄSSLA

Milt urindrivande och en aningen blodsockersänkande. Häll en kopp kokande vatten över två matskedar finhackad nässla. Sila efter 10 minuter. Drick en kopp 2-3 gånger/dag.

CHILI

Det finns mer än hundra sorters chilifrukter, vilka alla har stor inverkan på kroppen. Den öppnar andningsvägar och fördriver förkylningssymptom, apati och depression. Genom att den stimulerar salivproduktion och magsaft underlättar chilin matsmältningen.

DILL

Är kramplösande och kan användas mot väderspänning och matsmältningsrubbningar. Den är även urindrivande och inflammationshämmande. Koka en kopp vatten och häll över en tesked dillfrö. Sila och drick en gång/dag vid behov.

ENBÄR

Stimulerar njurarna, kan användas som urindrivande medel, vid matsmältningsbesvär och gaser i magen.

FÄNKÅL

Fänkål innehåller anetol som lindrar vid hosta och vid problem i andningsvägarna. Örten främjar även matsmältning och kan användas i ögonbad.

GINKGO (Ginkgo biloba)

Förbättrar blodcirkulationen i hjärnan, vilket kan förbättra koncentrationsförmågan och minnet. Ökar prestationsförmågan.

GINSENG

Uppiggande och stärker immunförsvaret.
Varning: Bör inte användas längre än tre månader utan uppehåll.

GRAN

Granskott tillsammans med honung är slemlösande vid hosta och förkylning. 200 g färska granskott, häll 750 g flytand honung över, honungen skall täcka granskotten. Sätt på lock och låt stå i 10 veckor. Sila. Använd som sötningsmedel.

GROBLAD

Örten har använts som läkeört sedan vikingatiden, och ordet ”gro” betyder ”läka”. Används på inflammerad hud, och bladets nervsida anses vara utdragande. Lägg grobladet på finnar (sov med över natten), sår, myggbett eller om du bränt dig på brännässlor.

GRÅBO

Aptitstimulerande, matsmältningsfrämjande och rogivande

GURKMEJA

Kan användas vid akuta eller kroniska inflammationer i leder och muskler. Mald gurkmeja, 1-3 gram, intas tillsammans med måltid 2-3 gånger om dagen. Dosen kan gradvis ökas till högst 20 gram/dag. Efter en månad bör man göra ett uppehåll för att se om besvären kommer tillbaka.

GURKÖRT

Mot halskatarr samt vid inflammation i mag-tarmkanalen. En kopp vatten hälls över två teskedar frön. Silas efter 10-15 minuter. Drick en kopp mellan måltiderna flera gånger/dag.
Varning: Sila eller filtrera väl eftersom gurkörtens hår annars kan irritera magsäckens slemhinna.

ISOP

Hos den europeiska isopen har man på dess blad funnit det mögel som ger upphov till penicillin. Under medeltiden var örten i ropet som läkeört vid andningsbesvär samt mot luftvägssjukdomar, uppblåst mage, värk i tänder och öron. De övre blommande delarna av örten insamlas och torkas. Örten används fortfarande inom folkmedicinen mot nattsvett, luftvägskatarr, halsfluss, gikt och magbesvär. Använd bladen i omslag på sår och blåmärken.
Varning: Ät eller drick inte isop vid havandeskap.

JOHANNESÖRT

Används vid depression, mot klimakteriebesvär, vid migrän, som kramplösande medel och vid diarré. Häll en kopp kokande vatten över en till två teskedar johannesört, låt stå i 5-10 minuter. Sila och drick en kopp morgon och kväll. Behandlingen bör pågå under lång tid för önskat resultat. Johannesörtsolja kan används på blåmärken, klämskador, sår, åderbråck, vid muskelvärk och nervsmärtor. Krossa knopparna, lägg i glasburk med skruvlock som fylls med olivolja. Sätt i soligt fönster och skaka om då och då under 5-6 veckor. Pressa massan genom en sil och häll upp oljan på glasflaskor.

JÄRNÖRT

Renande, adstringerande och främjar matsmältningen. Anses effektiv mot migrän och blodbrist 5 g järnört i 1 dl vatten skall vara effektiv i början av ett kärleksförhållande!
Varning: Skall ej avändas vid graviditet.

KABBELEKA

Ett omslag tillverkat av de torkade bladen framkallar lokala hudretningar som lindrar reumatiska smärtor. Kabbelekan är giftig, och bör ej användas i färskt tillstånd.

KAMOMILL

Främjar matsmältningen, är lugnande och sömngivande, verksam mot hudirritation. Används till att göra håret glansigt, mot magsår, mensvärk, nervositet, påsar under ögonen och öronvärk. Häll en kopp kokande vatten över två teskedar blommor, sila och drick minst 3 gånger/dag.

KANEL

Kanel är antiseptiskt, och innehåller kanelaldehyd som dödar bakterier och förhindrar jästsvamp att producera gift. Kanel stimulerar också matsmältningen.

KARDBORRE

Rensar tarmarna, är vattendrivande och antiseptisk.

KORIANDER

Medicinskt verkar den väderspänningsfördelande, kramplösande och är antiseptisk. Idag används den mest som krydda.

KRYDDPEPPAR

Kryddpeppar är en antioxidant som även är antiseptisk.

KUMMIN

Araberna ansåg tidigt att kummin hade många medicinska egenskaper. Nu vet man att den har en kramplösande effekt och som lindrar vid gaser i magen.

KÄRLEKSÖRT

Inom homeopatin har den använts som sårläkande och sårrenande ört.

LAGERBLAD

Antireumatisk, insektsdödande och svettdrivande.

LAVENDEL

Torkade blommorna används som nervlugnande och urindrivande medel samt mot diarré. Används även för inandning vid halsbesvär, hosta, astma, reumatism, bronkit, trötthet, magbesvär och sömnlöshet. Man kan av blomman brygga te mot huvudvärk, oro, uppkördhet, gasbildning, yrsel och dålig andedräkt. Ansiktsvatten med lavendelblomma stimulerar cellväxt och är bra mot finnar.

LIBBSTICKA

Är urindrivande, hjälper mot magbesvär, kolik och väderspänningar. Den har också en renande inverkan på hela det kroppsliga systemet och är desinficerande vid baddning av sår.

MALÖRT

Främjar aptit och stimulerar lever, galla och blodcirkulationen. Fungerar också som desinfektionsmedel.
Varning: Använd ej under längre perioder, i för stora mängder eller vid graviditet och amning.

MASKROS

Roten är svagt laxerande, och bladen är starkt urindrivande. Blad och stjälkar används till att få bort liktornar och vårtor. Stryk växtsaft varje dag på stället som skall behandlas. Blommorna kan kokas med socker och användas mot hosta.

MEJRAM

Blodtryckssänkande, smärtlindrande och antiinflammatorisk. Sägs också vara rogivande och smärtstillande vid huvudvärk och kramper.

MUSKOT

Muskot skall man vara försiktig med, i stora mängder är den hallucinogen. Tidigare har den använts för att underlätta förlossningar.

MYNTA

Redan under antiken var myntan uppskattad som läkeväxt, och kinerserna uppskattade den för dess lugnande och smärtstillande egenskaper. De olika mynta-arterna, där pepparmynta är den mest kända, har likartade medicinska egenskaper. De används invärtes vid gallbesvär, magkatarr, väderspänningar och förkylning. Utvärtes till svårläkta sår.

MYRTEN

Myrten innehåller eterisk olja och kan användas mot psoriasis, sår och hosta.

NATTLJUS

Hjälper till att sänka förhöjda blodfetter och lindra PMS-besvär.

OREGANO (Kungsmynta)

Slemlösande vid hosta och förkylning. Tillaga som te, 1 msk torkad ört till 2,5 dl vatten.

PEPPARROT

Är slemlösande vid förkylning och hosta. Riv fint och blanda med lite citronsaft. Ta en knivsudd tre gånger om dagen.

SAFFRAN

Lugnande, kramplösande, svettdrivande samt underlättar matsmältningen eftersom den främjar salivproduktionen.

SELLERI

Selleri har en avslappnande effekt.

SPISKUMMIN

Minskar väderspänning, är kramplösande och ökar menstruationen. Kan även vara smärtlindrande om den används i varma omslag.

SÖTMANDEL

En handfull mandel hjälper effektivt mot halsbränna.

TEA TREE

Tea Tree Oil har bakterie- och svampdödande egenskaper, den tränger snabbt ner i huden, decinficerar och stimulerar blodcirkulationen. Den påbörjar och påskyndar den naturliga läkningsprocessen. Tea Tree är också klådstillande och har lätt bedövande egenskaper.

VITPLISTER

Lugnar ner kraftiga blödningar (menstruation).

WASABI

Wasabi är den starka gröna pepparroten som förekommer tillsammans med sushi. Den är effektiv mot bakterier som E.coli och Staphylococcus aureus vilka orsakar matförgiftning.

VÄNDEROT (Valeriana)

Är milt lugnande vid lätt och medelsvår sömnlöshet, särskilt i samband med nervositet, oro, rastlöshet och överansträngning.

ÄPPELCIDERVINÄGER

Effektivt vid muskelsvaghet, trötthet, för hög kolestrerolhalt, matsmältningsproblem, övervikt, cirkulationsrubbningar, svullnader, brännskador, kliande utslag, blåskatarr och insektsbett. Drick ett glas vatten med cirka 1 msk vinäger innan varje måltid.

Lämna ett svar