Stort test av Köksknivar: ”Bra blad – men skaften spricker”

Trots sjuhundra års erfarenheter och utveckling spricker det japanska knivskaftet efter bara ett par diskningar.

Köksknivar är populära och en bra sådan ska klara av att skiva både tunna och kraftigare skivor utan någon större ansträngning. I vårt test av åtta olika kockknivar ingick därför livsmedel av olika seghet, hårdhet och fasthet för att ge en så allsidig bild som möjligt.

Kobe skär mycket bra och de flesta försökspersoner ansåg att dess skaft låg väl i handen, förutom en person som föredrog skaft av trä eller syntetmaterial.

Fiskars Avanti ansågs vara en väl avvägd kniv med bra skaft. Men den är uppenbarligen endast avsedd för personer med små händer. Samtliga försökspersoner slog i knogarna vid hackning med denna kniv.

Testets besvikelse är emellertid allroundkniven Satake Houcho. På dess förpackning står det att knivarna från Satake genomgått ”700 års erfarenheter och utveckling” och att skaften är av magnolia, ”det träslag som bäst tål vatten och slitage”.,

Då ska skaften inte spricka i första taget, tycker man. Men det gör de, åtminstone de två exemplar som Konsumentverket lät testa. Trots att den ena kniven handtorkades omedelbart efter användning, vilket rekommenderas, uppstod mindre sprickor i trät.
Houchon har ett jättefint blad, men det borde ha ett annat skaft och en annan fastsättning. Har det börjat spricka i skaftet redan nu, efter några få användningar, så vet man ju inte hur det kommer att se ut om ett år, säger Konsumentverkets projektledare.

Råd och tips angående diskning och förvaring saknas vid köp av flera knivar, däribland testets dyraste – Sabatier Inox.

Om man betalar 695 kronor för en kniv bör sådan information medfölja.

Stort test av Köksknivar

Sveica Prima Cookery
Pris 80 kr (Ica Maxi).
Vikt 117 g.
Längd Blad: 19 cm Skaft: 13,5 cm.
Material Blad: Rostfritt stål Skaft: Syntetiskt.
Fastsättning Infällt blad.
Skötselråd Finns Kortfattat.
Skär Tomat, citron, lök: Acceptabelt.
Kålrot, sidfläsk, salami: Acceptabelt.
Hanterbarhet – Vasst bladslut. En stor hand slår i knogarna vid hackning.
Övrigt
Basic Proff
Pris 159 kr (Coop Forum).
Vikt 202 g.
Längd Blad: 20cm Skaft: 13 cm.
Material Blad: Rostfritt Skaft: Syntetisk.
Fastsättning infällt blad med metallholk mot bladet.
Skötselråd Finns. Kortfattat.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: Bra
Hanterbarhet – Vasst bladslut.
Övrigt Springa vid fastsättning av blad och skaft.
Fiskars Avanti
Pris 230 kr (Åhléns).
Vikt 140 g.
Längd Blad: 19 cm Skaft: 13 cm.
Material Blad: Rostfritt stål Skaft: Syntetisk.
Fastsättning Infällt blad med tre genomgående nitar.
Skötselråd Saknas.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, Sidfläsk, salami: Bra.
Hanterbarhet + Välbalanserad kniv. Lämplig för liten hand.
– Vasst bladslut. Knogarna slår i vid hackning.
Övrigt Knivblad i skaft avger nickel i liten mängd. Garanti mot fabrikationsfel och materialfel.
Anders Petter Oxelgren
Pris 276 kr (John Wall).
Vikt 176 g.
Längd Blad: 18,5 cm Skaft: 12,5 cm.
Material Blad: Rostfritt stål med molybden Skaft: Syntetiskt.
Fastsättning Genomgående blad med tre genomgående nitar.
Skötselråd Finns. Kortfattat.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: Bra.
Hanterbarhet – En stor hand slår i knogarna vid hackning.
Övrigt Knivblad i skaft avger nickel i liten mängd. 10-års fabriksgaranti.
WMF Spitzenklasse
Pris 650 kr (Cervera).
Vikt 252 g.
Längd Blad: 20 cm Skaft: 13 cm.
Material Blad: Rostfritt stål med molybden+vanadium Skaft: Syntetiskt.
Fastsättning Blad med tre genomgående nitar. Stålet utgör en del av skaftet.
Skötselråd Saknas.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: Mycket bra.
Hanterbarhet – Tung, kantigt skaft.
Övrigt Stål på skaft och knivblad i skaft avger nickel i liten mängd.
Sabatier Inox
Pris 695 kr (Cordon-Bleu).
Vikt 254 g.
Längd Blad: 22,5 cm Skaft: 12,5 cm.
Material Blad: Rostfritt stål Skaft: Syntetiskt.
Fastsättning Blad med tre genomgående nitar. Stålet utgör en del av skaftet.
Skötselråd Saknas.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: Bra.
Hanterbarhet – Tung. För långt och för tjockt blad. Obalanserad kniv.
Övrigt Stål på skaft och knivblad i skaft avger nickel i liten mängd.
Kobe
Pris 449 kr (NK).
Vikt 205 g.
Längd Blad: 20 cm Skaft: 13,5 cm.
Material Blad: Rostfritt stål med molybden+vanadium Skaft: Rostfritt stål.
Fastsättning Helgjuten.
Skötselråd Finns. Kortfattat.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: Mycket bra.
Hanterbarhet + Handen omsluter skaftet bra.
Övrigt Skaft avger nickel i liten mängd.
Satake Houcho
Pris 340 kr (Designtroget).
Vikt 102 g.
Längd Blad: 17 cm Skaft: 12 cm.
Material Blad: Rostfritt stål Skaft: Trä.
Fastsättning Infällt blad med holk av syntetiskt material mot bladet.
Skötselråd Finns. Utförligt.
Skär Tomat, citron, lök: Mycket bra.
Kålrot, sidfläsk, salami: bra.
Hanterbarhet + Lätt.
– Vasst bladslut. För kort skaft. Saknar fingerstöd. Obalanserad kniv.
Övrigt Springa och hål vid fastsättning av blad och skaft. Sprickor i träskaft uppstod även på den kniv som torkades direkt efter diskning.

 

Så utfördes testet

• Åtta olika kockknivar inköptes, två exemplar per modell. Priset för knivarna varierade mellan 80 och 695 kronor.

• Knivarnas skärförmåga och hanterbarhet undersöktes av en testpanel bestående av fem personer.

• Med knivarna skivades tomat, citron, lök, rimmat sidfläsk och salami. Knivarnas hackegenskaper provades med mindre bitar kålrot.

• Knivarnas egg kontrollerades i ett mikroskop med 12,5 x 4 gångers förstoring. Defekter noterades före och efter användning.

• Ett nickeltest utfördes med hjälp av Apotekets nickeltest. Alla rostfria skaft och genomgående blad avgav nickel, men först när en saltlösning fick torka in före testet.

Nickelfrisättningen var då större än 0,5 mikrogram per kvadratcentimeter per vecka.

Provningarna utfördes av Konsumentverkets testlaboratorium Testlab under november-december.

Var rädd om kniven

• En knivsegg slits lätt. Förvara därför kniven på en magnetlist, i ett knivblock eller i en skårad lådinsats.

• Handdiska kniven separat och handtorka. Rost kan lättare uppträda på en matt slipad yta än en blankpolerad.

• Diska kniven direkt efter att du har skurit salta eller sura livsmedel.

• Använd skärbräda av trä eller plast.

• Vässa eggen med bryne vid behov.

• Lämna in kniven ibland till fackman för ordentlig slipning.

Så ska en bra kockkniv vara

• Kniven bör ha god skärpa.

• Kniven ska ligga bra i handen med lagom långt och tjockt skaft. En liten hand kräver inte så långt och tjockt skaft som en grov hand.

• Skaft och knivblad ska ha rätt proportioner och vara välbalanserad. Två av knivarna i detta test är exempelvis obalanserade, det vill säga bladen är för tunga i förhållande till skaften.

• Bladet ska vara väl förankrat i kniven.

• Bladet ska vara smidigt och lätt att styra.

Lämna ett svar