Att gå med gångstavar, även känt som “nordisk promenad”, kommer från 1930-talets Finland där skidåkare ville kunna träna även när det var varmt och det inte fanns någon snö. Nordiska promenader lägger till träning för överkroppen i vad som mestadels tränar underkroppen, och ökar antalet brända kalorier jämfört med vanliga promenader. Att använda stavar när man går hjälper också till att minska ansträngningen för underkroppen, vilket kan lindra obehag i fötter, knän och höfter, och ge en balans och stabilitet på ojämna underlag.
Olika sorters gåstavar
Gångstavar är gjorda av olika material, men de vanligaste är ultralätt, superstarkt kol, aluminium och trä. Vissa stångar, framför allt de av trä, har fasta längder, medan de i kol och aluminium oftast är justerbara. Det finns också hopfällbara gångstavar som fungerar bra att ta med på t.ex. flygplan. Gångstavar finns både med och utan handledsband, och vissa stavar kan också ha broddar i gummi för att underlätta gång på asfalt.
Att välja ut storlek på gångstavar
För att få ut det mesta av dina gångstavar måste de vara av korrekt höjd. Om dina stavar är för långa kommer du inte kunna lägga mycket vikt på dem, och om de är för korta kommer du kanske luta dig för långt framåt, vilket kan leda till dålig hållning och ont i ryggen. Stå på en fast, platt yta och håll stavarna vertikalt. Se till att ändarna är bredvid tårna. Håll överarmarna nära dina sidor och justera stavarna längd så att dina underarmar är parallellt med golvet. När stavarna är i korrekt höjd bör du låsa fast dem, eftersom du kan skada dig om staven faller ihop. För längre klättringar eller nedåtklättringar kan du justera stavens längd för att försäkra dig om att underarmarna fortsätter vara parallellt med marken – gör dem längre när du ska klättra uppåt och korta ner dem när du ska klättra nedåt.
Att gå med gåstavar
Att gå med gångstavar kan kännas onaturligt i början, men med lite övning vänjer du dig snabbt. Om stavarna har band kan du lägga dem runt handlederna. Sänk sedan händerna för att ta tag i både stavarna och remmarna. Detta bör ge dig ett fast men avslappnat grepp. Svinga vänster stav framåt när du går med högerbenet, och se till att staven pekar lätt bakåt. Din arm bör vara utsträckt från axeln, med en lätt böjning i armbågen. Tryck ner på staven för att ge dig själv en liten push framåt. Gör sedan samma sak med höger stav och vänster ben. Försök att ha avslappnade armar, och luta inte axlarna.
Gångstavar i svår terräng
Gåstavar kan göra det lättare att gå genom svår terräng, och dessutom kan det vara säkrare. När du klättrar i branta kullar kan du använda båda stavarna för varje steg du tar, och se till att stavarna är vertikala för att ge mer stöd och drivkraft. Korta staven om du ska klättra uppåt länge, och gör den längre om du ska klättra nedåt för att hålla kroppen rak och maximera stabilitet och balans. När du tar dig över hinder, som träbroar eller fält, kan du hålla ut stavarna från sidorna på samma sätt som en repklättrare använder en balansstång.
Källor
- NordicWalking.co.uk: Choosing Nordic Walking Poles – a Useful Guide!
Ideal-Hiking-Equipment.com: Techniques for Using Trekking Poles- Head to the Hills: Gear Guide: How to Use Trekking and Walking Poles
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.