100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam i form av annonslänkar från Outnorth • Läs våra användarvillkor
I denna artikel har vi jämfört de bästa 4-säsongstälten (”vintertält”) på marknaden mot varandra och bedömde hur vädertåliga de är, hur mycket de väger, hur lätta de är att packa upp och ned, samt hållbarheten. Våra kriterier har filtrerat fram de allmänt bästa, mest prisvärda/billiga, de bästa tälten för alpint och bergsklättring, expeditioner och bästa ultralätta vintertälten med enkelvägg. Men oroa dig inte över processen, vi presenterar här bara de allra bästa tälten i en lättbegriplig tabell rakt upp och ner!
Bästa Vintertälten 2018 [Bäst i Test]
Namn | Prisuppgift | Omdöme | Varumärke | Vikt | Summering |
---|---|---|---|---|---|
Bergans Trollhetta 2 Tält
|
Visa pris ➼Större bild | Bergans | [BÄST I TEST inom Vintertält, enligt användarrecensioner] Lätt och stabilt tält för två vandrare. Rymligt förtält för förvaring av ryggsäckar eller sovplats för en hund. Bra luftgenomströmning vid behov. Bra sitthöjd och generöst med utrymme överlag. Uppgraderad med bättre snöavvisande egenskaper. | ||
Jack Wolfskin Lighthouse III RT Tält
|
Visa pris ➼Större bild | Jack Wolfskin | Lighthouse III Rt från Jack Wolfskin är ett lätt, rymligt, 3-persons tunneltält för vandringen. Tältet har plats för upp till 3 personer och är anpassat för längre turer. Dessutom har tältet utformats för att vara så lätt som möjligt så att du enkelt kan bära med dig det i din packning. Tältstängerna är extra korta som också gör tältet ännu mindre när det är nerpackat. Tunneldesignen optimerar det inre utrymmet. De tre smart placerade ventilerna på golvet och taket ser till att frisk luft alltid får flöda. | ||
Vaude Arco XT 3P Tält
|
Visa pris ➼Större bild | Vaude | Rymligt tunneltält med en bredd på 165 cm. Funkar för 3 personer, gott om utrymme vid 2 personer och packning. Stark konstruktion för hårda stormar. Lyxigt med 2 ingångar, så att man kan välja var man vill gå ut beroende på vindens riktning. Smart ventilationshuva för maximal reglering av temperaturen även vid regn, snö och storm. |
- Tabellen innehåller enbart produkter som baseras på redaktörens egen bedömning, åsikter och erfarenheter.
- Återförsäljare som anges på Reportr.se är oberoende tredje part. Inget varumärke, återförsäljare eller annan aktör har påverkat urvalet, såvida inget annat anges.
- Reportr.se erhåller provision på försäljning som sker via vissa länkar på Reportr.se, vilket finansierar driften av webbplatsen.
- Guiden är ej beställd eller har varit föremål för ersättning vad gäller framtagandet.
Välj rätt sorts tält
- Ska du bara tälta under våren, sommaren och hösten? Läs vår stora guide med de bästa tälten – alla kategorier
- Behöver du nå en låg vikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta tält
- Ska du solovandra fjäderlätt men har en tajt budget? Gå vidare till vår guide med bivacker
- Vill du undvika att sova direkt på backen? Missa inte vår guide med hängmattor
Till att börja med: Enkelväggskydd har ett lager av vind- och vattenavvisande eller vattentätt tyg och stöttas upp av bågar, i eller utanför tyget. Tält med dubbla väggar har tre delar: ett innertält som bestå av vattenavvisande nylon som andas, ett yttertält (vattentät rainfly) och bågar.
Enkelvägg vs Dubbelvägg
Att välja mellan tält som har enkla och dubbla väggar är ett viktigt beslut. I allmänhet så föredrar vi dubbla väggar för att det placerar två tyglager mellan dig och elementen. Det skapar en bekvämare plats. Innertältet andas på ett sätt som begränsar kondensen medan yttertältet skyddar mot vädret. Innertältet är vattenavvisande och andas; det tillåter att ånga passerar men hindrar kondensvattnet från att falla ner på dig. Dubbla väggar gör även tältet starkare, mer hållbara och varmare. När yttertältet slits ut kan man ersätta det, så med en bra vård kan ett dubbeltält användas i många år.
Vid något tillfälle så kommer det äventyr du vill ge dig ut på att nå en tröskel där det är viktigare att spara vikt än bekvämlighet, utrymme och hållbarhet. Det är där som enkelvägg är som bäst. En vägg väger mindre än två och är i allmänhet snabbare och enklare att slå upp. Enkelväggstält har oftast ett mindre fotavtryck vilket gör att de kan resas i trånga utrymmen eller på små avsatser. Vi föredrar enkelväggstält för kortare resor under vintern när man vill kunna vandra och förflytta sig snabbt och lätt, eller när den enda platsen som finns tillgänglig är en liten avsats. För alla andra resor tar vi tält med dubbla väggar. På sommaren så slår presenningar och bivybag i allmänhet tält med enkel vägg.
Bågdesign
Bågarnas design den enskilt viktigaste aspekten av ett tälts konstruktion. De bestämmer tältets styrka och påverkar varje funktion. Det finns två klassiska designer: två bågar som korsar en gång i mitten och fyra bågar som korsar totalt sju gånger. Det finns naturligtvis många andra variationer av dessa två utföranden, av vilka vissa är mer framgångsrika än andra. Flera faktorer som stärker en bågkonstruktion är antalet gånger bågarna korsar varandra, antalet klipp och material som fäster bågarna till tältet, samt bågarnas material och diameter.
Bågar som sätts upp inne i tältet gör ett bra jobb med att stötta väggarna och väger mindre än de som håller upp tältet från utsidan, men är i allmänhet svårare att montera och kan oavsiktligt göra hål på tältväggen eller golvet.
Den bästa bågdesignen kombinerar egenskaperna hos ett tält med enkel vägg (snabb och lätt att slå upp) med styrkan och hållbarheten hos ett dubbeltält.
Yttertält (rainfly)
Yttertältet är ett vattentätt tyg som oftast är tillverkat av polyuretan eller silikonbehandlad ripstop nylon eller polyester. Yttertältet står emot regn, snö, is och vind. Tält med enkelvägg har ett lager av tyg, som mer än ofta är ett tre-lagers vattentätt material som andas. I tält med dubbla väggar så ger yttertältet extra stabilitet och styrka genom att fästas till innertältet och som stagas till marken. Alla dubbelväggs och enkelväggs tält har en absid. Absider ge en torr plats att kliva in och ut på, förvaring av redskap och matlagning. De flesta absider är gjorda av samma material som yttertältet.
Ventilation
När vi andas släpper vi ut varm, fuktig luft. När denna luft stiger och träffar den mycket kallare tältväggen bildas det kondens som fryser och fastnar på tältväggen. Efter att tillräckligt med fryst kondens har bildats så kommer vattenångan från din andning att träffa väggen, frysa och regna tillbaka ner på dig som snö. Detta scenario som är mycket vanligt när man campar i kalla klimat kan vara obehagligt, göra sovsäcken blöt och tältet tyngre av uppbyggd fukt. Möjligheten för ett tält att ventilera ordentligt kräver tillräckligt luftflöde för att förflytta vattenångan ut ur tältet innan den kondenserar på tältväggarna. Vi fann att ventilationshålen är effektivare, än tyger som andas, för att minska kondens. Ju mer ventilerar desto bättre.
Funktioner
Funktioner förvandlar ett bra tält till ett grymt tält men är i stort sett triviala jämfört med bågkonstruktionen. Vissa tillverkare går över styr med alltför många fickor och onödiga saker som självlysande blixtlås. Vi kräver välplacerade stöttande fickor och en bra ingång.
Vikt
Att vara alltför besatt av vikt kan ha skadliga och obekväma konsekvenser. Det finns ingen anledning till att ha ett lätt tält om du främst campar med bilen. Med det sagt så är ett lättviktstält det enklaste och billigaste sättet att minska packningens vikt på. Att gå över till lättare packning i bergen är välkänt för att vara lättare på kroppen och därmed snabbare. Att minska på tältets vikt reducerar emellertid dess styrka och hållbarhet.
Att staka upp tältet
Att staka upp sitt fyra-säsong tält är avgörande för ens komfort och tältets livslängd. Staglinorna Spectra (starka, lätta, absorberar inte vatten) och linsträckare är den enklaste och bästa metoden för att spänna staglinor. I snö eller sand sätter vi tältspik på ”deadman” vis. För att göra detta fäster man staglinan i mitten på en tältspik och begraver den sedan horisontellt i snön eller sanden. Linan och tältspiken bör tillsammans utforma ett T med tältspiken som toppen av T:et. Var noga med att begrava tältspiken åtminstone 3 dm ner; annars kommer det att smälta eller dras upp. Om du använder stenar, använd stora! (Du kan omöjligen hitta en som är för stor.) Flera företag tillverkar tältspik för snö och sand av hög kvalitet.
Om ditt tält inte kommer med linsträckare (de flesta gör det inte) och du inte vill köpa några, då är ”the Trucker’s Hitch” den näst bästa metoden för att spänna linorna. Skapa den övre slingan med hjälp av en slipknot. Knyt med ett halvslag, vilket är lätt att knyta upp och justera.
Att välja rätt 4-säsongstält för ens behov
Från små skydd på 1 kilo och med enkelvägg till husliknande 5 kilos tält med dubbla väggar för basläger, denna undersökning jämför alla typer av tält för bergsklättring och 4-säsong. Även om alla modellerna är konstruerade för vintern och bergsbestigning så är det viktigt att komma ihåg att det fortfarande finns ett brett utbud av tält under ”4-säsong”-kategorin och varje tält har sin specifika utmärkelse. Tälten med dubbla väggar klarade våra egna tester i fjällen bra under de andra årstiderna och är därför de mest mångsidiga och anpassningsbara.
På grund av sin begränsade ventilation så är enkelväggstält generellt dåliga under de varmare och fuktigare tre säsongerna. Enkelväggstält väger mindre och tar mindre plats och är därför bättre för kortare resor där vikt och packutrymme står högt i kurs, eller när det är svårt att hitta en plan yta att slå upp tältet på. Det är därför viktigt att tänka på vilken typ av resor du planerar att ge dig ut på när du läser denna undersökning.
För snabba och lätta vinterresor på skidor eller till fots med vandringsstavar, eller för alpin bergsklättring och bergsbestigning under de andra 3 säsongerna så föredrar våra testpersoner ibland golvlösa pyramider och platta presenningar.
Modeller av vintertält
De olika modellerna av 4-säsong vintertält kan kategoriseras i antalet vägglager, väggmaterial och bågdesign.
En eller två väggar?
Antalet väggar kan vara den enskilt största bidragande faktor som påverka ditt tälts mångsidighet, vikt och packad storlek.
Enkel vägg – De lättaste, mest kompakta och vanligtvis minst bekväma typer av tältmodell. De är oftast bäst för alpin klättring och bergsklättring på höga höjder där lätt packning och minimal storlek ersätter alla andra faktorer. De fungerar bäst i minusgrader om det är fuktigt, alternativt torrare förhållanden om det är varmare, på grund av deras ofta dåliga fuktreglering och uppbyggnad av kondens, dvs. i blötare förhållanden kommer kondensen att byggas upp mer i ett tält med enkel väggkonstruktion än i ett tält med liknande utformning med dubbla väggar. Men återigen, medan enkelväggstält totalt sett är mindre flexibla så är de oslagbara när det kommer till vikt och packade storlek, så de är ett utmärkt alternativ för kortare resor.
Dubbla väggar – Tyngre och mer skrymmande, vanligtvis i genomsnitt 40-50 procent mer än motsvarigheten med enkel vägg. Tält med dubbla väggar är oftast bekvämare och utformade för att vara rymligare för längre resor, och mer mångsidiga. De är bäst för bergsbestigning expeditioner, vintercamping, bas-camping och expeditioner till nord- och sydpolen. Dubbelväggstält fungerar bättre än enkelväggstält i de flesta 3-säsong bruk och är nästan alltid utformade med fler funktioner för att göra det trevligare att umgås inne i tältet, vilket gör dem till ett val för turer där komfort, levnadsstandard eller extrema väderskydd är de viktigaste faktorerna.
Bågarnas design
- Fristående – Den lättaste och mest kompakta typen av tält. Bäst för alpin klättring och bergsklättring på höga höjder. Dessa kan slås upp på små utrymmen med få ställen att spänna linan på. De har även hög statisk styrka för att klara av snö på taket.
- Självbärande – den mest populära designen och många klumpa ofta ihop dessa med med fristående tält. Bågar stöttar tältet i viss mån medan spända linor håller uppe absider eller markiser och spänner tältet i allmänhet. Bäst för bas-camping och bergsklättring.
- Tunnel – Den lättaste typen av dubbeltält och med mest utrymme för lägsta vikt av alla modeller. Fantastisk prestation i hård vind om det placeras i vindens riktning. Detta är valet för resor till nord- och sydpolen, och turåkning på skidor, och det har den bästa balansen mellan låg vikt, levnadsstandard och styrka.
Kriterier för utvärdering
Vi bedömde varje 4-säsong tält baserat på hur väl det motstod vädret, dess vikt och packad storlek, hållbarhet, levnadsstandarden i tältet, dess anpassningsförmåga och funktioner.
Vädermotstånd
Denna variabel bedömer tältets förmåga att skydda sina inneboende från den yttre miljön, oavsett om det är snö, regn, snöblandat regn eller vind. Vi kollade på bågarnas design, bågarnas material, tyger, absider och funktioner som är relaterade till styrkan (antal gånger bågarna korsades, antal punkter och mekanismen för att fästa innertältet till bågarna, antal punkter och mekanismen för att fästa yttertältet till bågarna samt antalet och kvaliteten på linorna för att sträcka ut tältet.) Vi delar med oss av många av dessa specifikationer i tabellen ovan, samt i varje individuell prövning. De viktigaste faktorerna som påverkar vindmotståndet och som bidrar mest till tältets totala styrka är bågarnas design kvalitet.
Design
De största faktorerna som bidrar till tältets styrka är antalet bågar, tältets totala bågkonstruktion samt hur ofta de korsar varandra i förhållande till sin storlek och yttre höjd. Fler korsningar i förhållande till dess storlek innebär i allmänhet stadigare tält. Hur starkt behöver ditt vintertält vara? Det beror självklart på vad du gör. Alla tält i vår granskning är för bergsbestigning och de kommer att utmärka sig väl i de flesta bergsklättringsäventyr under sommartid, och åtminstone i måttligt vinterbruk. Om du planerar att klättra en hel del i stora bergskedjor eller spendera mycket tid ovanför trädgränsen så kanske du bör överväga ett kraftigare tält med fler bågar och mer bågkorsningar.
Tältpinnar
Förutom tältets konstruktion så är den näst största anledningen till dess styrka tältpinnarna själva. De tältpinnar som användes i tälten vi i olika sammanhang har testat varierade från 8mm till 10.25mm i diameter. De flesta är av aluminium och görs av DAC men vissa är gjorda av Easton och är antingen aluminium eller kolfiber. DAC Featherlite NSL gröna pinnar är de bästa aluminiumpinnarna som finns tillgängliga i de flesta tält. En del mindre tillverkare använder Easton pinnar som kan vara lite starkare i förhållande till sin vikt. Företaget Stephenson Warmlite använder anpassade aluminiumpinnar som är mycket starka för sin vikt, men vi har hört en del klagomål angående deras hållbarhet.
Tyger
Tältdukarna på 4-säsong tält varierar från ultralätt icke-vattentätt, windstopper material till superstark och relativt lätt silikonbelagd nylon och hela vägen till Super tjocka laminat som finns i tält med enkel vägg.
- Beläggningar: Silnylon vs. Polyuretan – Där är en skillnad mellan det nylon som är impregnerat på båda sidorna med silikon, det kallas Silnylon, och det tyg som är belagt med silikon på utsidan och insidan med polyuretan (PU). Det senare är mycket billigare men inte lika hållbart eller lika starkt.
- PTFE-laminat – Vissa vintertält använder ett väldigt bastant PTFE laminat (det liknar en vattentät jacka som andas) som är starkare än de flesta Silnylon men det är överdrivet på tält med dubbla väggar.
Missa inte denna utmärkta video om hur man sätter upp ett vintertält. Den är full av små smarta tips som kan vara bra att känna till även innan man köper ett tält:
Här är för övrigt ytterligare några bra tips!
Staglinornas placering
De flesta av de 4-säsong tält vi jämfört (inkl de vi i olika sammanhang har testat) hade mellan 3-10 staglinor placerade runt om. Vi vill allra helst ha åtminstone fyra för ännu lägre-48 alpin klättring i dåliga väderförhållanden och för expeditioner vill vi ha minst 6. I motsats till vad de flesta vandrare tror så har staglinorna betydligt mer hållkraft än de nedre hörnen av tälten, för att staglinorna drar från mitten av tältet vilket resultera i en bättre hävstångsvinkel mot vinden för att hålla tältet på plats.
Vikt och packad storlek
Vi rankade varje 4-säsong tält baserat på dess uppmätta vikt och packad volym. Av alla kategorier i vår granskning så var det här vi såg den största skillnaden mellan modellerna.
Vi fann liknande resultat när det kom till den packade volymen, med vissa 4-säsong tält som tog upp så lite som en fjärdedel mindre utrymme än den mest skrymmande modellen. Varför inte bara köpa ett lättare tält? Om du i första hand ger dig ut på kortare resor (mindre än 4-5 dagar) så är det en bra idé. Men som ni kan föreställa er så är ett lättare, mer kompakta tält nästan alltid mindre bekvämt och inte lika mångsidigt för längre stunder i tältet och är ofta inte lika starkt i dåligt väder.
Liksom vikten så är den packade storleken ofta det viktigast för alpina klättrare, som kan packa en 30-40 liters ryggsäck för klättring i 8 dagar eller mer.
Storleken på ett tälts fotavtryck
Ett tälts fotavtryck är den yta som det tar upp, det ska inte förväxlas med det ”andra” fotavtrycket som skyddar undersidan eller golvet på tältet. Detta är något som många användare inte tänker på men som kan spara dig en hel del huvudvärk längre fram.
Levnadsstandard
Här bedömde vi hur bekvämt det var att tillbringa tid i varje tält. Vi tittade på dörrens och absidens design, blixtlåsens kvalitet, antalet fickor, topphöjd, golvyta och absidens storlek. Sedan bedömde vi den övergripande känslan från varje tält. Var det mörkt och dystert eller ljust och luftigt? Blev det blött inne i tältet när någon klev in i regnet? Kan fickorna förvara det man vill att de ska? Är det trångt för två personer? Kan man sitta vänd mot sin partner och spela kort? Skyddar tältets rainfly innertältet från stänk (vatten som droppar från rainfly)?
Smidig uppsättning
Bågclips, bågkanaler eller interna bågar? Detta är en urgammal debatt om vilken stil som är bäst. Sanningen är att varje stil har sina egna fördelar och nackdelar med smidighet och snabbhet kontra styrka.
- Bågclips – Bågclips är det snabbaste och enklaste sättet för uppsättning och har fördelen att fukt kan röra på sig runt tältet vilket oftast resulterar i mindre kondensuppbyggnad. Nackdelen med klipp är att de är lite lite tyngre och inte kan sprida kraften från vind eller belastningen från snö lika jämnt längst med bågarna jämfört med bågkanaler.
- Bågkanaler – Bågkanaler är väldigt lätta om det inte blåser storm; då måste man vara mycket mer försiktig. Även om kanalerna är lätta i fint väder är de inte riktigt lika lätta eller snabba som clips. I blåst måste man vara mycket mer försiktig under resningen av tält med bågkanaler eftersom en båge är mer sårbar och tältet fungerar som en fallskärm tills det har rests helt och hållet och kan stödja sig själv. När det väl rests så är de lika bre, om inte marginellt bättre för att trycket från vind och snö sprids ut så jämnt det bara är möjligt. Bågkanaler låter inte fukt cirkulera lika bra som clips, men skillnaden är betydligt mindre jämfört med material.
- Interna bågar – Interna bågar finns i lättviktstält som man generellt måste sätta upp inifrån. Denna modell väger minst eftersom tältets kropp själv stödjer bågarna. Man behöver inte något, eller väldigt lite, extra tyg eller material för att stötta bågarna. Det är därför som alla de lättare bivy-liknande 4-säsong tält använder en intern bågkonstruktion. Designen är även överraskande stark och kan vara lika stark som ett tält med bågkanaler och liknande bågstruktur. Den främsta nackdelen är att de är de svåraste och mest tidskrävande tälten att ställa upp. Om det är riktigt blåsigt är det rätt så jobbigt att krypa in och sätta upp det.
Att slå upp ett vintertält korrekt på snö eller is kan ta allt ifrån några minuter till några timmar timmar. Att behöva hacka ut en plattform för tältet eller skära block för att bygga ett vindskydd suger verkligen. Ett tält som sätts upp snabbt kan spara en hel del energi, ett tält som sätts upp snabbt i hård vind är ännu bättre.
Anpassningsförmåga
Anpassningsförmågan kan vara en viktig faktor under långa resor där man stöter på olika sorters klimat för det ökar mångsidigheten av ett tält, dvs. du kan använda det på fler ställen, från camping vid kusten till alpina klättringar i bergen. På så sätt gör anpassningsbarheten tältet till ett bättre värde. Det finns två huvudsakliga sätt som ett tält kan vara anpassningsbart på, (1) är hur väl materialen och utformningen av tältet klarar sig inom flera olika klimat. Från varm och torr, till varm och våt, till kall och våt eller kall och torr.
De flesta tält med dubbla väggar klarade sig bättre än de flesta tält med enkel vägg för att de kunde hantera de varmare klimaten både med och utan fukt. (2) Det andra sättet som vi gav högre poäng till tält för dess anpassning var vissa funktioner som gör att man kan använda tältet på olika sätt. Till exempel, en löstagbar absid, som återfinns på vissa tält med enkel vägg, eller som har ett löstagbart innertält, det ger en möjlighet att använda och slå upp sitt tält på olika sätt.
Ventilation
Ventilationen kan ha en mycket stor inverkan på ett tälts anpassningsförmåga och levnadsstandard. Generellt så har tält med dubbla väggar bättre luftcirkulation och därmed mindre kondens än enkelväggstält.
Toppventilationen på kupoltält är anmärkningsvärt effektiva på att cirkulera luften och mildra känslan av snöfall inne i tältet som sker när vattenångan från din andedräkt fryser i den kalla luften, träffar taket och faller ner tillbaka på dig.
Hållbarhet
Den viktigaste faktorn här är vilken typ av tyg som används för rainfly och, mindre betydelsefullt, golvet. Golvet betyder mindre eftersom 4- säsong tält oftast kommer resas på snö. Återigen så är Silnylon tyget man ska välja för rainfly på tält med dubbla väggar. De flesta av PU blandningarna som används på rainfly som beläggningar är mer benägna till hydrolys (kemisk upplösning) än Silnylon. De slits ut snabbare, särskilt i våta miljöer.
Tältgolv har i allmänhet en hög kvalitet av PU blandningar som kan motstå hydrolys väl. Majoriteten av tälten med dubbla väggar som vi jämfört i den här guiden (och även de modeller vi testat) har 70 denier golv som är mycket slitstarka.
Speciella funktioner kan också ha en stor inverkan på tältets hållbarhet. De tre största här är blixtlås, clips och justering av nät. Större blixtlås håller längre och kan hantera stryk från expeditioner eftersom de fortsätter att fungera med damm och grus i dem.
Ska du bli ultralätt – överväg ett ultralätt tält
Om din högsta prioritet är att spara vikt och du inte håller på med alpin klättring eller andra mer extrema aktiviteter så föreslår vi en golvlös pyramid som skydd, vilken är lättare och rymligare än ett tält med enkel vägg. Pyramider sätts upp med vandringsstavar, skidstavar eller skidor och har upp till tre gånger så mycket utrymme och väger mindre än ett tält som stöttas av bågar specifika bågar.
…Och överväg att skippa markskyddet
Så länge du inte campar på skarpa knivar så är vi mycket säkra på att det inte finns något behov av ett markskydd för något utan vintertälten. Vi rekommenderar bara markskydd när man upprättar basläger och campar med bil på jord eller stenar. Då kan man överväga att skära din egen bit från Tyvek Home Wrap som finns på byggvarubutiker för ungefär 100 kr. Tyvek är mer resistent mot punkteringar och billigare än de dyra (500-800 kr) markskydden som erbjuds av tälttillverkare. Vikten från tältet och din sovutrustning håller den på plats.
- Ska du bara tälta under våren, sommaren och hösten? Läs vår stora guide med de bästa tälten – alla kategorier
- Behöver du nå en låg vikt men med maximal komfort? Då får du inte missa vår guide med ultralätta tält
- Ska du solovandra fjäderlätt men har en tajt budget? Gå vidare till vår guide med bivacker
- Vill du undvika att sova direkt på backen? Missa inte vår guide med hängmattor