Pilates: Hur träning hemma eller på Pilates Center stärker kroppen

”Efter 10 gånger känner du skillnad. Efter 20 pass ser du den. Efter 30 har du en helt ny kropp”, lyder ett känt talesätt. Pilates har blivit enormt populärt de senaste åren. Många kända storheter som Madonna, Drew Barrymore och Uma Thurman har fallit för träningsformen Pilates.

I Sverige har de flesta större träningskedjorna pilates på sitt schema idag och flera pilatesstudios har öppnat de senaste åren. 
Man kan luras att tro att pilates är något nytt, men träningsformen har nästan funnits i ett sekel. Upphovsmannen Joseph Pilates, född i Tyskland 1880, var mycket sjuk som barn och försökte på alla sätt stärka sin kropp. Han experimenterade med olika träningsformer som yoga och kampsport och försörjde sig bland annat som boxare och cirkusartist. Under första världskriget då han bodde i England blev han på grund av sitt tyska medborgarskap internerad och arbetade då som sjukvårdare. Uppfinningsrik och engagerad, som han var, kom han på ett bra sätt för orörliga patienter att stärka sina muskler. Han fäste helt enkelt stålfjädrar vid deras sängar.

Det var början till den träningsform som han tog med sig till New York, där han öppnade den första pilatesstudion 1926. Under 1980-talet började pilates användas som rehabiliteringsmetodik på sjukhus i USA, men det är först nu som pilates slagit igenom som träningsform.

Pilates fokuserar på musklerna i kroppen

Pilates menade att vårt sätt att röra oss i vardagen kan leda till obalans i kroppen och därmed skador. Mycket aktuellt idag då många har stillasittande arbeten framför datorer och ofta får problem med spänningar i nacke, axlar och rygg. De övningar Joseph Pilates utformade fokuserar på att stärka hela kroppen och göra den flexibel, på att bygga muskler men utan att det syns. 
Pilates fokuserar på de djupa musklerna i kroppen som stödjer skelettet.

Man kan säga att pilates stärker kroppens kärna: buk, bål och ryggslut. Genom träningen får man en muskelkorsett som lyfter hela kroppen. De som tränar pilates regelbundet får ofta en strömlinjeformad, slank kropp och en fin hållning.

Joseph Pilates efterföljare har modifierat hans 34 ursprungliga övningar och gjort dem mer användarvänliga. Pilates tränas idag framför allt på två sätt. På matta, där man gör rörelserna sittande, liggande eller fyrfota eller med speciella pilatesmaskiner, där stålfjädrar utgör motståndet. Det finns också speciella bollklasser.

Rörelserna i pilates utförs i ett lugnt och harmoniskt tempo. Många som börjar träna pilates tycker att det är skönt att upptäcka att man inte behöver upprepa varje övning så många gånger, som när man till exempel styrketränar. Gör man rörelsen på rätt sätt räcker det ofta med tio repetitioner. Det innebär att man kan lägga all sin kraft och koncentration på varje repetition. Total uppmärksamhet på varje moment i rörelsen gör att musklerna responderar bättre.

Pilates ger en bättre hållning

I pilates fokuserar man mycket på hållningen under träningen. Stor vikt läggs också vid andningen. Sättet man andas på gör, precis som i yoga, att spänningar släpper och att du får mycket energi. 
Pilates passar alla, unga och gamla oavsett vilken form du är i eftersom övningarna anpassas efter dina egna förutsättningar. Pilates går bra att träna under och efter graviditet.

Många kvinnor som har varit gravida, tycker att pilates är en bra träningsform att komma i form med. Tränar gör du barfota i lösa, bekväma kläder som du kan röra dig fritt i. Bäst resultat får man förstås om man har möjlighet att träna flera gånger i veckan.

  • Du stärker magen och stabiliserar ryggraden.
  • Du får en starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp.
  • Du får bättre hållning.
  • Träningen löser upp muskelspänningar du får genom ett stillasittande arbete.
  • Minskar fysisk och psykisk stress och bidrar till att förebygga skador.
  • Du blir mer medveten om din kropp, genom att du under träningen isolerar olika muskelgrupper.
  • Pilates är en lugn och harmonisk sammanlänkning av andning, tanke och kroppsrörelse. Övningarna är influerade av kampsport, yoga och akrobatik.