Test: Osprey Talon Pro 20, en ryggsäck för äventyr [Recension]

Under de senaste månaderna har jag testat Osprey’s uppgraderade ”multisport”-version av klassikern Talon; nämligen Talon Pro. Serien är ny för 2021, finns som dam (Tempest Pro) och herr (Talon Pro), som 20 liter och 30 liter, och kommer i en metallisk, grå färgskala.

Precis som de Ospreyryggsäckar jag testat tidigare (Duro 6 och Levity 45) är Talon Pro 20 otroligt genomtänkt i sin design och har ett flertal smarta funktioner.

Mina aktiviteter med Talon Pro har hittills bestått av vandring, terränglöpning och cykling. Jag tycker att det är tydligt att Osprey försökt täcka in flera olika behovsbilder för att skapa en ”one pack to rule them all”. För även om Talon Pro ligger högre i pris än många andra mer specifika löparryggsäckar, vandringsryggsäckar etc, så blir det en väldigt prisvärd en ryggsäck som passar till i princip allt.

Rymlig och slimmad mot ryggen

Men låt oss börja med det väsentliga. För att vara en 20 litersryggsäck är den oväntat rymlig. Hade jag inte känt till packvolymen hade jag gissat på 25-30 liter. Det andra man snabbt kan konstatera är att den sitter fantastiskt bra på ryggen, och det märks att de lagt mycket arbete på att få till ett i princip sömlöst integrerat midjebälte.

Känslan är att Talon Pro är tänkt att vara en robust multisport-ryggsäck som man ska kunna lasta relativt tungt i, och ändå kunna springa trail, snabba vandringar, mountainbike, klättring, eller andra påfrestande aktiviteter.

Det man däremot ska känna till är att Talon Pro inte har en typisk väst-design så som exempelvis Duro har, men heller inte har den populära AirSpeed-nätryggpanelen (Exos, Levity mfl), utan en AirScape-ryggpanel. AirScape formar sig väldigt bra mot ryggen och man slipper problem med studs och svingar vid snabba tempoväxlingar, men ventilerar å andra sidan inte lika bra som AirSpeed.

Vidare känns möjligheterna till komprimering av en halvfull packning begränsade, vilket också skiljer sig från renodlade löparryggsäckar och vandringsryggsäckar.

Med det sagt, låt oss gå in på detaljerna som gör Talon Pro 20 så multi-funktionell.

Utvändiga stretch-fickor

Stor ficka frampå, så som man kan förvänta sig av den här typen av ryggsäck. Praktiskt för föremål man vill ha snabb åtkomst till, alternativt blöta saker så som en regnjacka eller ett tarp.
Det finns även två sidofickor i stretch för vattenflaskor eller kamera-stativ.

Ficka med clip för ett vätskesystem

Precis bakom ryggen finns en stor öppning för ett vätskesystem. Vätskesystemet i sig ingår inte, utan är något man får köpa till separat (om man inte redan har såna liggandes redan…). På axelremmarna finns även röda gummiband för att fästa slangen och munstycket.

Små dragkedjefickor utvändigt och invändigt

Talon Pro 20 har en utvändig ficka med dragkedja, samt en invändig nätficka med en clip för exempelvis nycklar och andra värdesaker. De är relativt rymliga, men jag kan tycka att det inte hade skadat att ha lite större volym i dessa faktiskt. Särskilt den utvändiga blev full av ett par solglasögon och en tunn fleecemössa (typiskt svenskt att behöva ha båda dessa grejer med sig på samma utflykt!).

Stretch-fickor för vattenflaskor

På axelremmarna hittar vi fickor för små vattenflaskor, bars eller energigels. Här gillar jag skarpt att de är försedda med en knapp för att komprimera dem – perfekt om man väljer att köra med vätskesystemet och inte vill ha tomma fickor i fram som hänger och dinglar.

Smart ”LidLock”-fäste för hjälm

Älskar den här funktionen! Ni som också cyklar regelbundet vet att en hjälm sällan får plats inuti ryggsäcken, och är väldigt svår att knäppa fast på utsidan. På Talon Pro 20 har Osprey löst detta genom ett ”LidLock” som helt enkelt klämmer fast hjälmen utanpå. Fästet dras genom ett av ventilationshålen på hjälmen, och sitter fast i ett reglerbart stretch-cord (justeras med en klämma på insidan).

Övriga noteringar

Som vanligt på Osprey-ryggsäckar så hittar man det mesta av de ”hygienfaktorer” som man tänkas förvänta sig. Exempelvis de klassiska fickorna på midjebältet, kompressionsremmar, öglor för ishakor, visselpipa, och liknande.

Vi hittar även något mer oväntade finesser så som dolda minifickor för att stuva undan öglorna för isyxorna, och ett fäste för en cykellampa bakpå nertill.

Dragkedjorna har även trevliga ”pulley’s” vilket är detaljer jag uppskattar. Jag gillar även att de är röda, eftersom det blir mycket lättare att se dem i mörkret.

Omdöme

Den metalliskt gråa färgen är betydligt mer praktisk än den ljusgrå som vi hittar på Levity och Lumina (de fick synliga smutsfläckar direkt).

Däremot kan jag inte förstå varför Osprey valde så tunga material (Talon Pro 20 väger 0,9 kg – väldigt mycket för en så liten ryggsäck). När de släppte de ultralätta vandringsryggsäckarna Levity och Lumina blev det ju tydligt att de lyckats forskat fram stryktåliga, ultralätta ryggsäckar, och dessa har ju bevisats sig vara tillräckligt tåliga för tuffa fjällmiljöer.

Så i någon mening har Osprey tagit ett kliv tillbaka i det här hänseendet, men å andra sidan kanske inte ultralätt vikt har samma prioritet vid kortare vandringar, cykling och liknande.

För mig kommer det här att bli en given allround-ryggsäck för utflykter, cykelpendling och diverse sportaktiviteter. Hjälm använder man ju även vid alpin skidåkning och för långfärdsskidskor, och i båda fallen är 20 liter en bra kapacitet för ett extra mellanlager och liknande.

Och som alltid med Ospreys ryggsäckar så är de tillräckligt snygga för att använda i vardagssammanhang, vilket innebär en låg ”cost per use” (och därmed ännu mer prisvärd). Så jag kan tänka mig att denna bli go-to-ryggsäcken både till vardags och på resande fot, faktiskt.
Men det får vi nog mer se som en bonus.

Talon Pro är utan tvekan designad som ett huvudredskap för oss outdoor- och träningsnördar som utövar fler aktiviteter än vi har fingrar på händerna (jo, faktiskt!).