LDL & HDL Kolesterol: 7 kost-råd för att sänka kolesterolvärdet

Sambandet mellan höga kolesterolvärden och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar är väl belagt. Det är flera olika faktorer som avgör om en person har höga kolesterolvärden eller inte. Avgörande faktorer är bland annat arv och miljö, stress samt mat- och motionsvanor.

Den huvudsakliga anledningen till att någon får för höga blodfetter är kosten. Detta innebär att de flesta personer som drabbats av för höga kolesterolvärden/blodfetter kan göra något åt problemet.

Det faktum att kosten har en avgörande roll när det gäller höga kolesterolvärden är något som dietisten Lotta Gustafsson instämmer i. Lotta Gustafsson är medlem i Dietisternas riksförbund och är känd från tv, där hon medverkat med sina reportage om hälsa och mat.

”Vi äter flera gånger per dag och totalt 50 ton under ett helt liv. Det är klart att maten påverkar hela vårt välbefinnande”, säger hon.
”Befolkningen i Sydeuropa får mer sällan hjärt- och kärlsjukdomar än vi i Sverige. Man tror att det beror på att de äter mer grönsaker än vi gör och att de använder olivolja i större utsträckning”.

All kolesterol är dock inte av ondo. Enkelt kan man säga att LDL är det ”onda” kolesterolet och den största boven bakom åderförkalkning. HDL är det ”goda” kolesterolet och har en skyddande effekt genom att det transporterar bort det ”onda” kolesterolet från kärl-väggarna till levern där det återanvänds eller bryts ned.

”För hög kolesterolhalt är inte en sjukdom och känns inte. Man kan ha för höga värden även om man är smal och alldeles perfekta värden även om man är överviktig. Det är heller inte en sjukdom i sig, men det kan bidra till att man utvecklar åderförkalkning”, förklarar hon.

Genom att ändra matvanor kan man sänka halten av det ”onda” LDL-kolesterolet.
”HDL-kolesterolet kan ökas genom motion och rätt kostvanor. Äter vi mycket frukt, bär och rotfrukter puffar de ut LDL-kolesterolet och kroppen tvingas använda sig av sitt lager”, berättar hon.
”Det är kostfibrerna som hjälper till. Havre till exempel innehåller betaglukander, en ingrediens som har förmågan att sänka LDH-kolesterolet”.

Hon berättar också om att hon själv haft patienter med för höga LDH-kolesterolvärden som tack vare blodfettssänkande kost och motion lyckats sänka sina kolesterolvärden.
”Ibland kan de till och med sluta medicinera men då gäller det att personen är motiverad”, säger hon och fortsätter, 
” En del tycker att det är lättare att ta ett piller än att ändra livsstil”.

Men, hon poängterar att den som har höga värden absolut inte ska försöka sig på att laborera på egen hand.
”Det bör ske i samråd med läkare och dietist”, avslutar hon.

Vad bör vi äta för att sänka vårt kolesterolvärde?

Här följer hennes bästa kostråd för att sänka blodfetterna:

”Ät mycket fisk som innehåller omega-3-fettsyror. De påverkar inte det onda kolesterolet men ökar det goda. Finns t ex i makrill, öring och lax”.
”Välj omättat fett, t ex rapsolja, olivolja eller flytande margarin. Omättade fetter är mjuka eller flytande, även i kylskåpet. Men nyttiga fetter innehåller lika många kalorier som de mättade, onyttiga”.
”Välj fiberrika livsmedel och ät mycket frukt, grönt, fullkornsbröd, råris, pasta och gryn”.
”Olika färg på frukt och grönt ger olika antioxidanter, som har skyddande effekt på kärlen”.
”Ett till två glas vin tycks ha gynnsam effekt tack vare antioxidanter i den röda vindruvans skal”.
”Motion sänker det onda och höjer det goda kolesterolet”.
”Ät mindre av lever, ägg, räkor och feta köttprodukter, ost, grädde, kaffebröd och godis”.