Hur man blir av med förkylning: Recept, huskur och tips!

Först som sist: en förkylning går inte att bota. När förkylningen sätter sina klor i din kropp, slåss du i underläge. Men helt hopplöst är det inte. En förkylning går att mildra.

Förkylning drabbar oss alla. Och att undvika att bli smittad är svårt. Men det finns knep och metoder som minskar riskerna.

En förkylning är en godartad virusinfektion i övre luftväggarna. Under vinterhalvåret är risken att drabbas av förkylning extra stor. Det är ofta en tid av snuva, nysningar och hosta.
När det är kallt ute spenderar vi mer tid inomhus, där vi tyvärr lättare smittar varandra. Fast nu är det också så att vi kan drabbas av förkylning även på våren och till och med under sommarmånaderna.

Det finns ca 200 förkylningsvirus

De allra flesta förkylningar beror på virus. Därför är det ofta lönlöst att sätta in antibiotika, eftersom det bara hjälper mot bakterier. Orsaken till att vi blir förkylda om och om igen är att det finns så många som cirka 200 förkylningsvirus. Det spelar ingen roll om du byggt upp ett immunförsvar mot det virus som gjorde dig sjuk senast. Troligen råkar du ut för ett annat virus nästa gång och drabbas därför igen. Dessutom är immuniteten mot majoriteten av alla förkylningsvirus så pass kort att de kan drabba dig ytterligare en gång. Virusen sprids genom beröring och även via indirekt kontakt och när människor omkring dig nyser och hostar. Att undvika att bli smittad är svårt, näst intill omöjligt. Men det finns i alla fall små knep som man kan använda sig av för att minska riskerna.

Våra bästa tips för hur minskar riskerna

Var noga med att tvätta händerna. Ofta. Det är med dina händer du kommer i kontakt med en massa virus, t ex på dörrhandtag och telefonlurar. Men så länge viruset stannar på händerna får du i regel inga problem. Undvik också att skaka hand med folk om du själv är förkyld.

Hosta och nys inte rakt ut i luften. Dels för att det inte är särskilt trevligt, men även för att du då nyser ut en mängd salivdroppar med smitta. Hosta i en pappersnäsduk eller, om det inte finns till hands, i armvecken.

Drick mycket. Vanligt vatten, mineralvatten, honungsvatten, fruktdrycker och te är alla lämpliga drycker.

Tänk på vad du äter. Ju sundare kost, desto bättre förutsättningar för att ditt immunförsvar ska ta första stöten. Träna aldrig, aldrig med en förkylning/infektion i kroppen. Däremot kan man kosta på sig en lugn promenad. Blir du trots allt smittad finns det hur många kurer som helst att ta till för att lindra en förkylning. Både läkemedel och naturläkemedel.

Var försiktig med nässpray

Mot täppt näsa har apoteket flera olika märken av nässpray och näsdroppar. Alla med likvärdig effekt. Var dock försiktig med att inte överkonsumera dessa produkter, tio dagar brukar vara en maxgräns. Vitlök är en gammal kär beprövad metod för lindring av förkylningssymtom. Forskning har visat att vitlök har en antiviral och en bakteriedödande effekt. Vilket innebär att vitlök stärker immunförsvaret mot förkylningsvirus. Samt att det även är verksamt mot bakteriella följdsjukdomar. För den som inte vill äta rå vitlök säljer apoteket vitlökstabletter.

Kan Jang höjer immunförsvaret och förkortar sjukdomsförloppet. Det bästa är att ta dem i tablettform när du känner att du är på väg att bli sjuk.

Echinacea purpurea är ett av apotekets mest effektiva medel mot förkylning. Det förebygger och lindrar symtom vid förkylning. Om du äter Echinacea preparat direkt när du känner förkylningstecken har viruset svårare att få fäste.

Babtisa, Echinacea och Thuja är tre av de mest effektiva läkeörterna mot förkylning. Om man kombinerar dessa tre får man ett preparat vid namn Esberitox, som bevisligen höjer kroppens motståndskraft mot bakterie- och virusinfektioner. Det höjer även immunförsvarets effektivitet. Preparatet fungerar även bra tillsammans med antibiotikabehandling av bakteriella infektioner. Sov med överkroppen och huvudet högt, då minskar svullnaden i slemhinnorna och du blir mindre täppt. När du snyter dig använd en mjuk näsduk vilket minskar irritationen för huden runt näsan. Har du tillfälligt halsont kan både varm och kall dryck kännas behagligt. Även glass. Rök inte under en förkylning och undvik rökiga lokaler. Rök irriterar stämband och hals. Att suga på en halstablett som innehåller aromatiska ämnen brukar kännas skönt. Apoteket säljer t ex Curita, Dentirol och Senega. Förkylning innebär även hosta. Vilket ofta upplevs som jobbigt, men den har faktiskt en funktion. Det är kroppens sätt att göra sig av med slem, främmande partiklar och annat som irriterar luftvägarna. Därför bör man inte i onödan försöka dämpa den med hostmedicin.

Timjan sugtabletter är t ex ett naturläkemedel som av tradition används för att lindra hosta vid förkylning. Hur jobbigt det än kan vara med en förkylning så kan man dock trösta sig med att en gammal hederlig förkylning brukar gå över rätt snabbt.

Recept för hur man slipper förkylning

Drinken är en väl fungerande klassiker som vi gärna påminner om. Så här gör du:
Ta två matskedar Echinacea tonikum i ett dricksglas. Fyll upp med ljummet vatten. Lägg i en tablett C-vitamin brus och en tablett förkylningsbrus.
Drick två-tre glas om dagen.

Hur man undviker att bli förkyld

  • Peta dig inte i näsan! Förkylningsviruset kan infektera slemhinnan..
  • Undvik att gnugga dig i ögonen.
  • Låt bli att kyssas. Virus smittar lätt med saliv.
  • Undvik förkylda personer.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Vistas gärna ute. Även om det är kallt.

Om du blir förkyld

Snuva och täppt näsa

Ligg med huvudet högt.
Snyt dig, men använd mjuka näsdukar så undviker du irritation runt näsan.
Näsdroppar och nässpray är bra som avsvällande medel. Men använd aldrig näsdroppar eller nässpray mer än tio dagar. Koksaltlösning är ett bra alternativ

Hosta

Drick varmt, t.ex. honungsvatten eller te. Drick mycket.
Undvik rökning.
I sista hand tar du till hostmedicin.