”Genmodifierad mat kan orsaka allergier”, menar kostexpert

Anhängarna pratar lyriskt om ett himmelrike med hälsosammare livsmedel, minskad ogräsbekämpning och mat åt hela världens befolkning. Motståndarna pratar om ett helvete med sjukdomar som sprids okontrollerat och ett vågspel med hela mänskligheten som insats. Den genmodifierade maten, eller genmanipulerade enligt motståndarna, är här.

Fallet i påskas med den schweiziska chokladen Toblerone som visade sig innehålla genmodifierade sojabönor väckte liv i en annars ganska sömnig debatt i landet. 
Vilka risker finns det egentligen med livsmedel som tillverkats av råvaror där människan påverkat arvsmassan?

– Mycket av det vi äter i dag, exempelvis jordgubbar som kan orsaka allergier eller rökta produkter som innehåller cancerogener, skulle inte klara de säkerhetskrav vi ställer på genmodifierade livsmedel, säger professor Tor Lundberg vid Livsmedelsverket.

De krav han pratar om är EUs regler som antogs i januari i år för bland annat genetiskt modifierade produkter, GMO. Bland de produkter som EU godkänt finns sojabönor och majs. Mer än hälften av alla hel- och halvprodukter som säljs i Sverige innehåller soja.

Soja är också en viktig beståndsdel i djurfoder. Svenska bönder får nu allt svårare att hitta foder som inte innehåller den modifierade sojabönan. Trots de hårda kraven har flera europeiska länder förbjudit försäljning av genmodifierad mat, exempelvis Schweiz, Luxemburg och Österrike.

– Det är mer av etiska och politiska hänsyn, än av säkerhetsskäl, menar han.

I Sverige finns emellertid inget förbud. Forskningen kring genteknik har pågått i drygt 25 år. Den första produkten, en tomat med längre hållbarhet, godkändes av den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket, FDA, 1994. I dag finns det ett 20-tal godkända produkter i USA, men det är bara ett fåtal som har nått den europeiska marknaden.

Forskarna tror att de i framtiden kan skräddarsy våra livsmedel så att de exempelvis innehåller mer vitaminer och mindre fett.