Allt fler människor har kommit underfund med att det är viktigt att ta hand om sig själv och sin kropp. I och med att det finns mer forskning nu samt att internet har gjort informationen mer lättillgänglig för gemene man så är medvetenheten större än någonsin när det kommer till kosttillskott, naturläkemedel och träning. De flesta har förstått det grundläggande aspekterna när det kommer till den personliga hälsan, att röra på sig dagligen och att äta bra mat. Många vill dessutom ge kroppen en hjälpande hand och då ofta genom att ta olika sorters kosttillskott. Marknaden för kosttillskott är väldigt omfattande och kan för många kännas ogenomtränglig och lite skrämmande. En av alla kosttillskott som finns på marknaden är MCT-olja som blivit omåttligt populär.
Före 1980-talet var det nästan omöjligt att få tag på oljan förutom som en del i livsmedel. Dr. Vigen K. Babayan som var verksam vid Harvard University utvecklade en process som gjorde det möjligt att framställa MCT-olja i större mängder. MCT-olja kan idag köpas nästan var som helst, matbutiker och online bland annat. På marknaden finns det även något som går under namnet ”Brain octane” och som uppges vara 18 gånger starkare än kokosolja vilket i praktiken innebär att det är en MCT-olja som är något mer koncentrerad. I praktiken så går brain octane snabbare ut i blodet och är något dyrare att köpa men det är trots allt en MCT-olja i renare form. Brain octane är även den smak- samt luktlös. Vad man väljer är upp till var och en, både två fungerar lika bra men den ena verkar snabbare.
Populär MCT-olja
[toc]
Vad är MCT-olja?
MCT är en förkortning av medium chain triglycerides, medellånga mättade fettsyror. MCT-olja är en form av fett som kan ge en mängd olika positiva effekter. Tack vara ett kedjelängden är kort har MCT-olja en rad egenskaper som har en rad fördelar gentemot längre fettsyror. Den korta kedjelängden ger MCT-olja den fördelen att kroppen absorberar och förbränner MCT-olja snabbare vilket innebär att en snabbare omvandling till bränsle för kroppen. Andra fetter behöver galla från bukspottskörteln och enzymer, just för att kunna brytas ned. MCT-olja tas omedelbart upp av tarmen och omvandlas till ketoner i din lever. Ketonerna har sedan möjlighet att gå direkt till hjärnan, utan hjälp från insulinet. MCT-olja används för att behandla patienter som lider av matspjälkningsproblem och svårighet att ta upp näring, malabsorption. Vid upptag av MCT-olja kräver inte kroppen någon extra energi för vare sig lagring, användning eller absorption, detta har gjort att även personer utan denna medicinska åkomma använder sig av MCT-olja.
MCT tas upp lika snabbt av kroppen som kroppen tar upp glukos. MCT-olja är väldigt vanligt i kosten hos de som äter en ketogenkost. Ketogenkost innebär en diet som är fettrik men låg på kolhydrater. Vissa studier visar att en ketogenkost kan vara fördelaktig för hjärnan speciellt en åldrande hjärna i och med att hjärnan då får ett alternativ till glukos som energi. Fler och fler människor har fått upp ögonen för MCT-olja och så även bland idrottsutövare. MCT-olja är ett perfekt kosttillskott för de idrottare som äter en lågkolhydratkost och behöver extra energi. MCT-oljan förbättrar uthålligheten under högintensiv idrottsutövning. Studier har visat att MCT-olja även ger en ökad mättnadskänsla och även ökar fettförbränningen. Det sistnämnda är intressant för de som går på diet för att minska kroppsfettet. MCT-olja beter sig som kolhydrater och främjar bildandet av ketoner. Ketos är ett läge när kroppen hämtar energi från fett och inte kolhydrater.
En av fördelarna med ketos är att din kropp ej behöver tillverka något insulin för att kunna lösgöra energi. Man vet sedan tidigare att en hög produktion av insulin ökar risken avsevärt för att drabbas av exempelvis diabetes 2, högt blodtryck och bukfetma. MCT-olja har en fast konsistens vid rumstemperatur men vid temperaturer över +24 grader blir den flytande. MCT-olja är tåligt upp till +160 grader vilket gör att det går mycket bra att använda sig av den i matlagning. Naturligt är MCT-olja sällsynt men finns i bröstmjölk och även i kokos- och palmolja. Det finns dock några livsmedel som innehåller MCT-olja, de som innehåller mest är, kokosnöt, palmolja och vissa mejeriprodukter som bland annat smör, getost, fetaost och goudaost. Tyvärr är värdet av alla dessa så pass lågt att det inte är lönt att tro att man får i sig tillräckligt bara genom dessa livsmedel. Om man nu verkligen vill uppleva MCT-oljans alla fördelar är det enda sättet att tillsätta den till kosten.
Kokosolja är en favorit i och med att kokosoljan innehåller även andra nyttiga saker. Det finns säkert många som är intresserade av näringsvärdet i MCT-olja så låt oss ta en titt på det. En portion eller en matsked ger 126 kalorier och 14 gram fett, mycket energi kan tyckas men ha i åtanke att det är ett fett som dessutom förbränns väldigt snabbt. Självklart man kan ta MCT-olja som den är utan att behöva blanda den med något alls. Det dagliga intaget kan vara upp till fyra matskedar per dag men det är alltid klokt att börja med någon matsked mindre.
Fördelar med MCT-olja
Fördelarna med MCT -olja är verkligen många och som de har beskrivits ovan så tillförs kroppen energi som snabbt kan användas. Det är väldigt svårt för kroppen att lagra MCT-olja som fett i och med att kroppen föredrar att bränna den framför att lagra den. Studier visar även att MCT-olja ökar kroppens förbränning och främjar en ökad produktion av ketoner. MCT-olja har även den goda egenskapen att den förhindrar ett för tidigt åldrande av hjärnan. I och med att ketoner är ett mycket bättre bränsle för hjärnan än glukos så är dessa ett bättre alternativ. Vid Alzheimers har hjärnan dessutom svårt att nyttja glukos och då är ketoner att föredra. MCT hjälper dessutom till och förenklar för kroppen att ta upp magnesium, E-vitamin och kalcium.
Hälsofördelarna med MCT-olja är många; den ger snabb energi till hjärnan och den fungerar som en utmärkt antioxidant. Den ökar koncentrationsförmågan och därmed fokus och dessutom förbättrar den minnet. Studier visar att MCT-olja även har antiinflammatoriska egenskaper och den skyddar även mot både parasiter, bakterier och virus. En fördel som de flesta uppskattar är att MCT-olja sänker halten av hormonet, ghrelin, det är hormonet som påverkar hunger – och mättnadskänslan. Den speciella kemiska struktur som kännetecknar MCT-olja gör att kroppen kan absorbera MCT-olja snabbare än annat fett. Det påminner lite om hur kroppen tar upp kolhydrater, fettet tas upp direkt av levern och kan alltså omgående användas som energi. En snabb energiboost med andra ord – direkt ut till dina muskler. För alla som utövar uthållighetssporter borde MCT-olja vara ett naturligt kosttillskott just med detta i åtanke. En matsked MCT-olja är ungefär motsvarande sex matskedar kokosolja. Det är ju inte bara din uthållighet som har fördel av ett MCT-olja intag utan även din fettförbränning. MCT förbrukas som energi direkt som du tillför det till kroppen – den lägger sig aldrig i fettvävnaderna. Något som många kan glädjas åt.
Om man introducerar MCT-olja som en del av den dagliga kosten så hjälper det kroppen att bilda ketoner. I vanliga fall bildas ketoner naturligt i kroppen när man äter en kost som innehåller inga eller väldigt lite kolhydrater. Ketoner signalerar till kroppen om att använda de fettreserver som finns som energi istället för att ta energi från kroppens muskelmassa. När kroppen tillgodogör sig energi på detta vis så upplever de flesta mindre om några alls hungerkänslor vilket i princip alla tycker är en fördel. Vem vill gå runt och vara småhungrig och kanske trilla dit och gå och småäta hela tiden? MCT-olja är inte lika kaloririk som vanligt fett, det är faktiskt upp till 10 % färre kalorier i MCT-olja. Du kan med fördel blanda MCT-olja i exempelvis din smoothie eller annan måltid. Det är som vanligt väldigt viktigt att du följer den rekommenderade dagsdosen som tillverkaren har uppgivit på förpackningen. Överskrid aldrig den rekommenderade dagsdosen. Man kan ta en dos MCT-olja innan ett träningspass i och med att MCT-olja innehåller dubbelt så mycket energi som druvsocker men upptas snabbt och det blir dessutom inget stort insulinpåslag. MCT-olja är dessutom en naturlig antibiotika som kan hjälpa till att balansera bakteriefloran i mage och tarm. MCT-oljan kan dessutom döda vissa bakterier, bland annat de bakterier som orsakar matförgiftning, urinvägsinfektion och halsont, Det bästa är att MCT-oljan skonar de goda bakterier som måste finnas i våra magar. Vissa virustyper förhindras från att föröka sig i och med att MCT-olja även innehåller laurinsyra.
Vid regelbunden träning och en väl balanserad kost i kombination med MCT har du ypperliga förutsättningar för att bränna fett och gå ned i vikt. Inga mirakelkurer finns men MCT-olja kan hjälpa dig en god bit på vägen när det kommer till att få en sund, vältränad och välmående kropp.
Nackdelar och bieffekter
Det finns inte så många nackdelar med MCT-olja om man doserar rätt och håller sig inom den rekommenderade dagsdosen. Men det finns trots allt vissa nackdelar och biverkningar som är värda att ta upp. När man börjar med att införa MCT-olja till den dagliga kosten är det värt att notera att börja med en låg dos, till exempel en matsked per dygn för att öka succesivt upp till maxdosen om fyra matskedar per dygn om man finner att maxdosen är det som krävs för sitt eget välmående och energitillskott. De biverkningar som har konstaterats är att om man överdosera så gör sig magen till känna och det kan komma att man behöver besöka en toalett tämligen akut. Illamående, svettningar och dimsyn har även konstaterats vid överdosering, Kramper i magen vid toalettbesök är en annan biverkning som hänger samman med ett för högt intag av MCT-olja. Dessa besvär är av den övergående karaktären och försvinner så snart MCT-olja har förbränts av kroppen. Och förhoppningsvis har man lärt sig att vara mer noggrann med doseringen samt att hålla sig inom ramen för den föreskrivna dygnsdosen.
Sammanfattning
Det finns inga mirakelpiller eller mirakelkurer när det kommer till kost och välmående men att tillsätta MCT-olja till den dagliga kosten är något som gynnar de flesta. Det är främst fördelaktigt för att minska hungerkänslor och det är även ett snabbt energitillskott utan att höja insulinnivån. Produkter som inte påverkar blodsockret är alltid att föredra så man kan hålla en jämn blodsockernivå genom hela dagen. Att man dessutom kan använda MCT-olja i matlagning och bakning gör att många inte använder sig av några andra fetter i kosten. MCT-olja är båda smak- och luktlös så den går att tillsätta till nästan vad som helst, många använder MCT-olja i sina smoothies. Ett litet varningens finger om man häller i MCT-olja i kaffet att var extremt försiktig med doseringen, annars får man vara beredd på ett akutbesök till toaletten, ofta med tilltagande kramper i magen. Förutom att den sätter fart på magen med besked är det väldigt få biverkningar förknippade med användning av MCT-olja. Det pågår en debatt som gäller om MCT-olja är bättre eller sämre än kokosolja och den största skillnaden är att MCT-oljan är snabbare och renare än kokosolja. MCT-olja är förhoppningsvis ingen övergående dietfluga utan MCT-olja är verkligen så bra som den utgör sig för att vara. Fler och fler människor upptäcker fördelarna med MCT-olja och hur enkelt det är att introducera den till kosten. Man kan tillsätta några droppar i morgonkaffet, ringla den över salladen, som en ingrediens i smoothies, i bakning samt till att steka med. Kort sagt du kan använda MCT-olja som vilken matolja som helst och det bästa är ju alla hälsofördelar som följer med den. I och med att den dessutom är smak .och luktlös så föredrar många MCT-olja framför kokosolja.