Att äta nyttigt och hälsosamt är något som många av oss strävar efter. I kombination med träning och motion kan det göra oss hälsosammare både fysiskt och psykiskt. Att äta nyttigt är dock lättare sagt än gjort många gånger – inte minst vad gäller att dra ned på onyttiga fetter och socker som finns i många sötsaker och andra livsmedel. Idag finns det dock produkter som kan ersätta dessa lite onyttigare alternativ, samtidigt som de kan smaka (minst) lika bra. Genom att till exempel byta ut ditt vanliga kakao mot carobpulver får du i dig mindre fett och behöver inte i lika hög utsträckning komplettera det med olika sorters sötningsmedel, då det är relativt sött i sig självt. Låter det som ett intressant alternativ för dig? Då kan du få mer information om det här nedan.
Populära Carobpulver
[toc]
Vad är carobpulver?
Carobpulver är ett slags hälsokostpulver som kan användas som ersättning till exempelvis kakao och/eller socker och andra sötningsmedel i desserter och drycker. Pulvret utvinns från Johannesbrödträdet (som det heter på svenska). Det är ljusbrunt till färgen och har en naturlig sötma som liknar chokladsmak. Det är just därför som det ofta jämförs med, eller kan kompletteras till, kakao och även passar bäst i söta desserter, godsaker och drycker.
Förutom i pulverform kan caroben användas till annat och komma i andra former, så som sirap, extrakt eller kostpiller. Carob kan även finnas i vissa mediciner och i viss kosmetiska, men det ska vi inte fokusera på här. Carobpulver kan användas för många syften och av många människor, oavsett ålder och många andra aspekter. Idag är hälsotrenden ett faktum, och rawfood har blivit populärt att äta. I och med detta har även produkter som carob och framför allt carobpulver kommit att bli trendiga och populära att använda – och med all rätt. Att äta så nyttigt som möjligt finns det ju många fördelar med, vilket de flesta av oss redan vet.
Historia
Carob, eller Johannesbröd, har en lång historia. Redan på 400-talet före vår tidräkning pratade grekerna och romarna om detta, och åt det på grund av dess naturliga sötma. Även i Bibeln nämns carob, då man menade att Johannes döparen åt det i öknen. På det här sättet fick Johannesbrödet sitt namn. Under 1800-talet och en bit in på 1900-talet kunde man även köpa carob som ett slags godis på apotek. Redan med dessa historiska exempel kan vi alltså se hur carob har använts som sötningsmedel och/eller komplement till andra sötningsmedel samt som exempelvis godis.
Till vad används carobpulver?
Carob, och i det här fallet carobpulver, liknar kakao både till färg och smak (förutom att det är ljusare och naturligt sötare), och används därför i liknande syften som just kakao. Det kan alltså röra sig om allt från sötsaker som kladdkaka och mousse till värmande chokladliknande drycker och hälsodrinkar med mera. Carobpulvret är ett bra alternativ till kakao, då annat sötningsmedel för det mesta inte behöver tillsättas. Det beror på att carob i sig är sött. Carobpulver används alltså för det mesta som en ersättning till exempelvis kakao, men det kan också fungera som närings- och mineraltillskott för de som är i behov av det. Carob innehåller många näringsämnen och mineraler som till exempel minskar trötthet, är bra för tarmar och mage och som kan balansera ditt blodsocker. På det här sättet är carobpulver ett slags hälsotillskott som är bra i flera olika situationer och för flera olika syften, exempelvis innan träning för att pigga upp dig.
Vilka använder sig av carobpulver?
Vem som helst kan egentligen använda sig av carobpulver, men för det mesta används det av hälsomedvetna människor som till exempel vill minska på sitt sockerintag eller gå ner i vikt. Du behöver dock inte ha något specifikt syfte med användningen av carob, och du behöver inte heller byta ut det helt mot till exempel kakao. Om du känner att du äter för mycket socker och sötsaker kan en idé vara att nästa gång testa på att göra din dessert, din kaka eller dina chokladbollar med carobpulver istället för kakao. Då kan du även dra ner på sockermängden som vanligtvis finns i dessa godsaker.
Så här framställs carobpulver
Man utvinner carobpulver från Johannesbrödträdet – ett träd som växer på flera ställen i exempelvis södra delarna av Europa. Johannesbröd är i sin tur en ärtväxt. Skidan från dessa växter (baljor, i det här fallet själva caroberna) mals och rostas tills det blir ett pulver. Inga andra tillsatser eller ämnen ingår alltså i pulvret, vilket gör det bra och hälsosamt för kroppen.
Fördelar
Som med de flesta kosttillskott och liknande produkter finns det både för- och nackdelar med carobpulver, även om produkten har övervägande fördelar. Här kommer några av dem:
- Innehåller inte teobromin och koffein (som exempelvis kakao gör)
- Rikt på vitaminer och mineraler, så som B2, B6, järn, kalcium, kalium, mangan och koppar
- Bra för tarmar och mage
- Balanserande effekt på blodsockret
- Låg fetthalt på endast 0,67 % (till skillnad från exempelvis kakao, vars fetthalt ligger på 50 %)
- Kan minska sötsug och dessutom fungera som en (nyttigare) ingrediens i sötsaker
Carobpulvret har alltså många hälsosamma fördelar som är bra för de allra flesta människor, vare sig du vill gå ner i vikt eller inte.
Nackdelar och bieffekter
Alla tål inte allt, och olika kroppar reagerar på olika sätt på vissa produkter. Det här kan såklart medföra nackdelar och bieffekter på exempelvis carobpulver. Här är några sådana:
- Kan vara allergiframkallande för dig med nöt- eller pepparallergi. Det här vet man dock inte helt säkert
- Kan orsaka oavsiktlig viktminskning, vilket exempelvis inte är bra för gravida personer
- Kan minska blodsocker- och insulinnivåer vid för högt intag
Dessa möjliga bieffekter och nackdelar är dock inte 100 procent säkra, och de två sistnämnda handlar om intag av carob i alldeles för stora mängder. Som med allt annat är lagom bäst. Mer om dosering av carob kan du läsa om här nedan.
Dosering
Till skillnad från många hälsotillskott och proteintillskott med mera finns det ingen direkt doseringsrekommendation vad gäller carobpulver. Det ska krävas stora mängder innan möjliga nackdelar med pulvret ska realiseras, åtminstone för de flesta och om du inte är gravid. Rådet är därför helt enkelt att dosera med måtta. Om du äter mycket sötsaker behöver du till exempel inte ersätta all kakao och/eller sötningsmedel med carob, och du behöver inte heller tillsätta det dagligen i något bara för att känna dig hälsosam. Se det som ett nyttigare alternativ till kakao och olika sötningsmedel så kommer du säkerligen också dosera rätt.
Tips på hur du kan använda carobpulver
Carobpulver är inte direkt något man vanligtvis äter ensamt, utan blandar hellre i det i andra saker. Har du lite dålig fantasi och funderar på vad du kan använda carobpulvret till på intressanta sätt? Ett tips är att se det som kakaopulver, då det liknar det i smaken (även om carobpuvler är sötare). På det sättet kan du byta ut kakao (och delar av socker- eller sötningsmängden om det ingår) mot carobpulver i ett valfritt recept på exempelvis en sötsak. Varför inte testa att göra chokladmousse med carobpulver? Eller kanske blanda i det i en smoothie eller en hälsodrink? Möjligheterna med detta pulver är många.
Nedan följer några enkla exempel på hur du kan använda dig av pulvret på ett gott och roligt sätt:
- Gör en god dessert bestående av chokladmousse där kakaon och delar av sockermängden har ersatts av carobpulver. Lika god som nyttig variant av en dessertklassikern.
- Strössla det över morgongröten tillsammans med mjölk eller mandelmjölk och några skivor färskt äpple. Du kan också blanda ner det i gröten medan du kokar den, för att få till en variant av den populära chokladgröten.
- Gör en hälsodrink, smoothie eller proteindrink där du tillsätter carobpulver. Kombinera med bär, frukter, kanel, kardemumma eller något annat som du tycker om.
- Gör en “varmchoklad” där du använder dig av carobpulver istället för obóy eller kakao och socker – det kommer förmodligen inte att smaka särskilt annorlunda alls.
- Byt ut delar av kakao och socker (eller annan form av sötning) i exempelvis bakverk som kladdkaka eller godsaker som chokladsås eller chokladbollar.
Om inte dessa exempel faller dig i smaken kan du givetvis låta fantasin flöda och göra något helt annat som du tycker bättre om.
Annat att tänka på när du köper carobpulver
Vid det här laget har du fått hyfsat bra koll på vad carobpulver är, hur det framställs, vad det kan användas till och andra viktiga saker att veta om pulvret. Om det låter som något för dig är nästa steg kanske att inhandla det, men då finns det ytterligare ett par aspekter – främst praktiska sådana – som kan vara bra att känna till innan du köper carobpulver. Här nedan tas några sådana aspekter upp.
Syfte med användningen
Oavsett vad du väljer att köpa är det alltid bra att fundera på ditt syfte med användningen av produkten, för att på så sätt få ut så mycket som möjligt av den. Det gäller även med carobpulver, även om det kan användas som en “allround”-produkt i många avseenden. Om du däremot inte äter så mycket sötsaker i dagsläget, inte längtar efter det och inte tror dig behöver tillskott av mineraler och andra näringsämnen kan carobpulver kännas mindre nödvändigt för dig.
Vilken produkt ska jag välja?
Det finns olika varumärken som säljer carobpulver idag. Här kan exempelvis priser och förpackningsstorlekar skilja sig, men i övrigt ska det inte vara någon större skillnad på själva produkten. Fundera därför på hur mycket du vill köpa och anpassa dig efter det. Om du inte har testat carobpulver tidigare kan det till exempel vara en bra idé att testa på en lite mindre mängd till en början, och sedan köpa på dig mer om du tycker om det. Satsa gärna på en ekologisk produkt, då det är bättre för miljön och naturen.
Var du kan köpa carobpulver
Carobpulver kan du både köpa i fysiska butiker och online. Det finns till exempel i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker, men också på olika sajter på nätet som säljer produkter inom träning, rawfood eller hälsokost. Carobpulver finns vanligtvis även på olika apotek, såväl i fysiska butiker som på nätet. Om du vill testa på carobpulver får du förbereda dig på att det kostar lite mer än till exempel kakao och många sorters sötningsmedel. Det är definitivt värt i längden med tanke på alla fördelar som finns med carobpulver. Om du ska använda det som ersättning i större mängder i exempelvis bakverk och godsaker kommer det givetvis också att bli lite dyrare, men om du främst vill använda det som tillbehör och/eller komplement till proteindrycker, smoothies, gröt och yoghurt med mera behöver det inte bli en så dyr historia.
Sammanfattning
Carobpulver är ett slags häslokostpulver som främst fungerar som ersättning till sötningsmedel eller kakao. Detta beror på att dess färg och smak till stora delar liknar choklad. Carobpulver är dock mycket nyttigare än choklad, då det både har lägre halter av socker och fett. Dessutom innehåller det många vitaminer och mineraler, vilket resulterar i många positiva effekter på din hälsa.
Carob kan i stort sett användas av vem som helst, men det kan ändå vara bra att fundera på syftet med användningen av pulvret, istället för att köpa det för att det exempelvis är trendigt. Några syften kan till exempel vara att dra ner på sockerintag och/eller minska sockersuget, gå ner i vikt eller öka intaget av exempelvis B2, järn och andra vitaminer eller mineraler. Då detta är positiva faktorer kan även carobpulvret sägas passa de flesta. Om du däremot till exempel inte tycker om smaken så finns det andra varianter av hälsokost som kan passa dig bättre. I slutändan är det bara du själv som kan avgöra om carobpulver är något för dig eller inte, men med den här guiden har du förhoppningsvis fått information och inspiration till att kunna avgöra det.